Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Köszönet a város legnagyobb adófizetőinek

Többéves hagyományként köszöntötte Tata polgármestere a virilistákat, azaz a legtöbb helyi iparűzési adót fizető vállalkozók, cégek tulajdonosait, vezetőit január 29-én a Hotel Kissben. Michl József beszámolt arról is, hogy bár a gazdasági válságra tekintettel a kétszázalékos iparűzési adó mértékét 1,9 százalékra szállította le az önkormányzat, mégsem csökkentek az ezirányú bevételek. A jelzett adónemből 880 milliós bevételt tervezett a pénzügyi vezetés, ehelyett csaknem egymilliárd forint folyt be a vállalkozások jóvoltából!

Köszönet az adófizetőknek a befolyt összegekért, mondta a polgármester, hozzátéve, bebizonyosodott,hogy az adócsökkentés nem apasztja, hanem ellenkezőleg, növeli a bevételi oldalon az adóforintokat! A nehéz idők okán a mikrovállakozások összeghatárát is megemelte a városi testület, hogy több pénz maradhasson az egyébként is küzdő cégeknél. Ezereötszázuknak nem kellett adózniuk, a korábbi évekkel ellentétben. Michl József beszámolt a vállalkozóknak az önkormányzat egyévi munkájáról, különös tekintettel a sikeres pályázatokról, s a megkezdett fejlesztésekről, beruházásokról. Működési hitelt nem vett fel a város, a szigorú költségvetéssel sikerült fenntartani az intézményeket. A kórház volt a legnehezebb helyzetben, év végén az önkormányzat 20 millió forintos tartalékalapot képzett arra az esetre, ha nem érkezik meg időben az állami normatíva. A veszély egyelőre elhárult, a kórház marad, a specializálódás irányában tervez a vezetés.

Tata 3,5 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, amelytől többen óvták a várost. A várakozáson felül hozott eredményt ez a lépés, mondta el Michl József, mert a kamatok és az árfolyam nyereség következtében 500 millió forint nyereséget könyveltek el a 171 milliós költséghez képest. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján olvasható: Tata vállalkozói 45 céges pályázaton 1630 millió forintot nyertek, a város maga pedig 1300 millió forintot, s ez utóbbi összeg még emelkedni fog. Ezt követően tételesen felsorolta a polgármester a beruházásokat, fejlesztéseket, nem titkolván, hogy a tavalyinál is nehezebb évre számíthatunk gazdaságilag. A város azonban előre menekül, tervez, pályázik, fejleszt, készül a recesszió utáni fellendülésre.

A köszönetet vendéglátás követte, amelynek fényét színvonalas program emelte. Petrozsényi Eszter színművésznő Márai Sándor Füveskönyvéből idézett szép gondolatokat, s a Menner Bernát Kamarazenekar muzsikált Soltész István karnagy vezetésével.