Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Nyár végén beköltözhetnek a bérlők

Tata Város Önkormányzata a helyi televízión és a honlapon meghirdetett Újhegyi és Fazekas utcai bérlakások pályázati határidejét március 12-ig meghosszabbította. Ennek oka, hogy jelentkező bőven volt ugyan, de csak néhány pályázat mondható eredményesnek.

 

A február 4-én a polgármesteri hivatalban tartott fórumon tájékoztatták az érdeklődőket a pályázati feltételekről és természetesen minden kérdésre választ adott Michl József polgármester, dr. Bogdán Zsolt, az Első Magyar Bérlakásépítő Kft. ügyvezetője, valamint Borsó Tibor, a Városfejlesztési és Gazdasági Bizottság elnöke. A fórumon dr. Czunyi Zoltán, az újhegyi városrész önkormányzati képviselője is részt vett.

 

A polgármester azokat is bíztatta, akik most nem jártak sikerrel. Mint mondta, pályázzanak újra, esetleg egy másik, kisebb lakásra vagy tegyenek valamilyen pluszt a pályázatukhoz. A bérlők kijelölési joga ugyanis az önkormányzaté és előnyt élvezhetnek a tatai lakhellyel rendelkezők, a családos, gyerekes jelentkezők, valamint azok, akiknek biztos jövedelmük van, mely garancia a bérleti díj pontos fizetésére. A lakások természetesen megvásárolhatók, s az önkormányzat magára vállalta, hogy amennyiben a harmadik év után egyik bérlő sem vásárolja meg a lakásokat, azoknak 10%-át az önkormányzat maga veszi meg. Ezzel az önkormányzati bérlakások száma is nő a városban, de a cél, hogy a bérlők tulajdonosokká váljanak.

Nádor Péter feleségével és kétéves gyermekével már biztosan bérlőnek tudhatja magát a Fazekas utca egyik 62 négyzetméteres lakásában. Mint mondta, nagy öröm számukra, hogy sikerült a pályázatuk, mivel a felesége nagyapja a szomszédban lakik, így közel lehet majd az unokához. Arról is beszámolt, hogy ők három-öt éven belül meg szeretnék vásárolni az ingatlant, mert nagyon tetszik nekik a környék.

Dr. Bogdán Zsolt, az építtető képviselője tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az esetleges bankhitelek felkutatásában is segítséget tudnak nyújtani az érdeklődőknek, hogy a számukra legmegfelelőbb terméket találják meg. Elmondta még, hogy a lakás a majdani jelzáloghitel fedezeteként is szolgál, a bérleti díj azonban nem számít bele a vételárba. Borsó Tibor bizottsági elnök hozzátette, hogy a bérlőkijelölésnél természetesen olyan opciókat is el tudnak fogadni, ha valaki szülői segítséget vagy későbbi örökséget ajánl fel fedezetként. A bérleti díjak a két helyszínen különbözőek: az Újhegyben 37 ezer forinttól, a Fazekas utcában 45 ezer forinttól kezdődnek. Természetesen lakásméretenként más-és más az összeg.

A lakások társasházként üzemelnek majd, közös képviselővel, közös költséggel. A tervek szerint a Városgazda Kft. fogja ellátni az üzemeltetői feladatokat, mint ahogy az önkormányzati bérlakások esetében is teszi.

Arra a kérdésre, hogy mikor készülnek el a lakások, dr. Bogdán Zsolt az alábbiakat válaszolta: - Az egyik szemem sír, a másik nevet. Ugyanis a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudtunk úgy kezdeni, ahogy terveztük. De már a Fazekas utcában is dolgozunk, jelenleg a garázs szinten. Nyár végéig pedig – számításaink szerint - mindkét utcában átadásra kerülnek a lakások.

 

Remélhetőleg a bérlők mind meg akarják majd vásárolni lakásaikat, hogy igazi otthont teremtsenek családjuknak.