Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megújult a Kuny múzeum fogadótere

Ruhatár, látványos kiadványtár, kávézó, illetve multifunkciós előadó- és foglalkoztató tér kapott helyet a tatai vár földszintjén. Az eddig időszaki kiállítási teremként szolgáló helyiségek egy újabb megvalósulási szintet képeznek a Látogatóbarát múzeum programon belül.

 

A tatai várba látogatók mostantól egy tágas aulába, fogadótérbe léphetnek be. Az ajtóval szemben árusítópultot helyeztek el, ahol felsorakoztatták a múzeumi kiadványokat, és a gyűjteményhez kapcsolódó ajándéktárgyakat, valamint egy kényelmes ruhatárat alakítottak ki. Érdekesség még az az érmekészítő berendezés, mely az Esterházy-címert, egy lovagtermi kályhacsempe-másolatot és a tatai várat ábrázoló motívumokat varázsolja a bedobott pénzérmére. A következő teremben pedig míves székek és asztalok marasztalják a turistákat még egy kis csevelyre vagy kávéra. Ez a helyiség kisebb konferenciák, előadások, múzeumpedagógiai foglalkozások rendezésére is alkalmas.

Az átadási ünnepségen dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet. Az elnök Széchenyi István munkásságát idézte fel, aki annak idején - amikor a nagypolitika a legkevésbé sem támogatta a magyar törekvéseket - közösségi összefogással, kisebb, majd nagyobb lépésekkel haladva mégis nagyszabású terveket tudott valóra váltani. A jelen körülmények között Széchenyi utódainak mondhatók azok a magyarok, akik saját erőből, pályázati forrás igénybe vétele nélkül vágnak neki a fejlesztő tevékenységnek.

Dr. Fülöp Éva Mária, a Kuny Domokos Megyei Múzeum igazgatója megköszönte az ötletgazda és a kivitelezést irányító Fehér Csabának és kollégáinak munkáját, melynek gyümölcsét – mint az igazgatónő elmondta – nemcsak a látogatók élvezhetik majd, hiszen kulturált belépő, illetve fogadó egység áll majd rendelkezésükre, hanem megannyi előadás, múzeumpedagógiai foglalkozás és rendezvény helyszínéül is szolgálnak majd a felújított terek.

A múzeum rövidtávú tervei között szerepel a vár egyéb területeinek helyreállítása, korszerűsítése is, így a mellékhelyiségek rendbetétele, pelenkázó létrehozása, valamint olyan közlekedő tér kialakítása, amely figyelembe veszi a mozgáskorlátozottak, illetve a fogyatékkal élők igényeit is.

 

A jelenlévők láthatták a múzeum új bemutató-filmjét is, mely annak történetét és állandó kiállításait szemlélteti. Ez a fogadótérben bármikor megtekinthető lesz a nyitvatartási idő alatt. A fejlesztést az intézmény fenntartója, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat támogatta.