A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Sikeres IKSZT pályázatok a Tatai Kistérségben

A 2008 közepén indult ÚMVP Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér pályázat második, beruházásra vonatkozó szakasza a napokban zárult le. Az első körben IKSZT címbirtokosi jogot szerzett 879 település közül 573-ban kezdhetik meg az IKSZT beruházást, összesen 25,4 milliárd forint uniós támogatás segítségével. A Tatai kistérség területéről a 6 címbirtokos szervezetből négyen nyújtottak be beruházási kérelmet, melyeket az Irányító Hatóság pozitívan bírált el, így Bajon, Kocson, Naszályon és Tardoson hamarosan megkezdődhetnek a beruházások.

A forrás lehetővé teszi az épületek külső és belső felújításán, bővítésén túl a szükséges eszközök beszerzését, valamint három éven keresztül hozzájárulhat a működtetési költségekhez is.

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér egyrészt olyan közhasználatú épület, amely a vidéki településen feltételeket biztosít a közösségek kialakulásához, működéséhez, fejlődéséhez. Másrészt szolgáltatásszervezési modell, amely lehetővé teszi a helyi lakosság számára fontos közszolgáltatások elérését egy épületen belül, hozzájárulva az egyes szolgáltatások fenntarthatóságához, szakmai és pénzügyi összhangjának megteremtéséhez. Harmadrészt olyan közösségi tér, amely a helyi közösségi indíttatású, illetve közösségi célú kezdeményezések, folyamatok befogadó, támogató keretrendszerét jelenti.

A fenti lehetőségek szerint Bajon a régi óvoda épülete, Kocson a kúria épülete, Naszályon a volt református iskola, Tardoson pedig az óvodának is helyet adó épület újulhat meg, és bővülhet új funkciókkal a támogatásnak köszönhetően. A kistérség négy települése összességében mintegy 200 millió forintnyi Uniós támogatást nyert el a pályázaton.

Az Irányító Hatóság a programmal kapcsolatos regionális szakmai tájékoztató rendezvényt tartott április 13-án Székesfehérváron, a Művészetek Házában, ahol a címbirtokosok mellett a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség munkatársai és az illetékes Helyi Vidékfejlesztési Irodák vezetői is részt vettek.

Tatai HVI