Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A „gyémántcsiszolók” ünnepén dr. Hoffmann Rózsa mondott köszöntőt

Június első vasárnapja a pedagógusok napja. Hazánkban 1952. június 7–8-án ünnepelték először ezt a napot, s ez alkalomból adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket Magyarország legjelesebb pedagógusainak. Tatán Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára köszöntötte a művelődési központban összegyűlt pedagógusokat.

 

- Az emberiség rábízza a legdrágább kincsét, a gyermekeit a pedagógusokra, akik nevelik, tanítják, felkészítik az életre. Ezért olyan fontos, hogy ezt a pályát, ennek a hivatásnak a gyakorlóit sokkal jobban megbecsülje a társadalom mint a hogy az volt a múltban – nyilatkozta Dr. Hoffmann Rózsa, majd hozzátette: - A pedagógus nap önmagában ellentmondásos, hiszen ha csak ezen a napon dicsőítjük ezt a szakmát, akkor a lelkiismeretünkön próbálunk csak javítani. Arra volna szükség, hogy ez a mindennapokba is áttevődjön. Én magam ezt szeretném elérni, hogy a pedagógus nap egy kiemelkedő ünnep legyen, amikor az egész társadalom szembesül azzal, hogy egy olyan hivatás képviselőivel áll szemben, akiket tisztelni, becsülni, támogatni kell, mert ettől lesz jobb az iskola, a jobb iskolától pedig jobb lesz az ország.

Dr. Hoffmann Rózsa elmondta továbbá, hogy azon munkálkodik, hogy a pedagógusok, – akiket Németh Lászlót idézve „gyémántcsiszolóknak” nevezett, visszakapják méltóságukat. Államtitkárként célja az értékrenden alapuló oktatás elérése és egy új közoktatási törvény bevezetése.

 

Michl József polgármester ünnepi beszédében megköszönte a tatai pedagógusok áldozatos munkáját, akik minden erejüket megfeszítve arra törekednek, hogy a tatai gyerekeket segítsék. Kiemelte: a pedagógusokba vetett bizalma töretlen, hiszen a következő nemzedék gyarapodásának kulcsa náluk van.

 

Dr. Pálhegyi Ferenc pszichológus előadásában – melynek címe: „A pedagógus csak oktasson vagy neveljen is?” – hangsúlyozta: - A pedagógus ha akar, ha nem, nevel. A legfontosabb a személyiség, a pedagógiai attitűd. Olyan pedagógusoknak kellene a képző intézményből kijönniük, akik amellett, hogy saját szakterületükön és a pedagógiában is műveltek, harmonikus személyiségek, akik képesek egész életre meghatározó példával szolgálni az ifjúság előtt.

 

A tanulságos előadást követően a Menner Bernát Kamarazenekar szívderítő játékát élvezhették Tata pedagógusai. Itt került sor az aranydiplomás és nyugdíjba vonuló tanárok, tanítók köszöntésére is. A mellékletben ezen pedagógusok névsorát olvashatják.

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja Pedagógusnapi köszöntő.doc48 KB