Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Foglalkozásuk a hivatásuk - kitüntetett pedagógusok

Tatai pedagógusokat is köszöntöttek és jutalmaztak áldozatos munkájukért a megyei pedagógusnapon. Simon Géza, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat alelnöke és Ruchti Róbert, a művelődési, oktatási és sport bizottság elnöke nyújtotta át az elismeréseket a megye ünnepeltjeinek. A három esztendeje alapított Öveges József-díjat évente három személynek ítélik oda, idén az egyikük Soltész István, a tatai Menner Bernát Zeneiskola hegedű és kamarazene tanára, zenekarvezető lett. A tanár urat a volt tanítványai alkotta Menner Bernát Kamarazenekar köszöntötte varázslatos muzsikával, a többi jelenlévő örömére is.

 

Soltész István főiskolai tanulmányainak utolsó évében, 1963-ban kezdte el zenetanári pályafutását, a mai tatai zeneiskola elődjeként működő zeneoktatói munkaközösségben. A Komárom- Esztergom Megyei Közoktatásért Közalapítvány által adományozott Öveges József-díj megítélsének ajánlásában így írt a Menner Bernát zeneiskola a tanár úrról: "Az iskola életében meghatározó egyéniség Soltész István, aki már az iskola megalapítása előtt életcéljául tűzte ki a tatai zeneoktatás felkarolását." E nagyszabású, uhgyanakkor igen aprólékos munkája mellett vállalt feladatot a MÁV Szimfonikus Zenekarban és a Magyar Állami Operaház zenekarában is. Belgiumban nemzetközi mezőnyben ért el első helyezést az általa alapított iskolai vonószenekar, csoportjai mindig mindenütt díjakat, elismeréseket hoznak el.

 

A Megyei Pedagógiai Intézet fennállása idején Soltész Istvánt bízta meg a megyei hegedűtanítás szakfelügyeletével, számos növendéke szintén zenei pályát választott. Lényegében tanítványaiból alakult meg 2009. márciusában a felnőtt tagokból álló Menner Bernát Kamarazenekar, amelynek ő a vezetője, s máris ismertséget, nevet szereztek maguknak.

 

A megyeházán vették át jubileumi elismerésüket további tatai pedagógusok. Karsai Ildikó harminc éve pedagógus, 1988-tól a tatai Általános Iskola és Diákotthon dolgozója. Először nevelőtanárként, majd szakiskolai pedagógusként  járja a pedagógus hivatás nehezebbik útját. Érzékenyen érinti a sérültség,kiszolgáltatottság, ezért is tagja a Komárom-Esztergom Megyei Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesületének (ÉFOÉSZ). Ugyanezen intézményben dolgoznak a pedagóguspályán huszonöt éve hivatásukat teljesítő kollégái: Buga Mária Anna, a gyermekotthon egyik lakásotthon-vezető pedagógusa, s Kisékné Bensó Noémi gyógypedagógus, az igazgatói feladatokat ellátó diákotthon vezetője az intézmény tatai és kömlődi egységében. Salamon Nóra szakiskolai tanár a minőségirányítási csoport vezetője, Számné Maurer Hajnalka több korábbi funkciója után 2009-től a többcélú pedagógiai intézmény iskolaigazgatója.