Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tárgyak, táncok, muzsika, hagyományok - tiszta forrásból a Tatai sokadalomban

Sokadalomnak nevezték valaha az országos vásárokat, amelyek nemcsak az adás-vétel miatt voltak fontosak, de nagy közösségi találkozókként töltöttek be kulturális-társadalomszervező szerepet. 2000-ben indult útjára a Millenniumi Sokadalom országos rendezvénysorozat, amely "utolsó leltárként" felkutatja és felvonultatja a néptánc, népzene és tárgyalkotó népművészet még élő kincsestárát - foglalja össze Kun Katalin, a tatai Kenderke Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője az előzményeket. Tatán a térség rendezvényeként tizenegyedik alkalommal lesz Tatai sokadalom, az 1510-es országgyűlés ünnepségeivel együtt gazdagítja a város forgatagát e rangos esemény június 18-19-20-án.

 

Az idei Sokadalom minden eddiginél gazdagabb rendezvény lesz, hangsúlyozta a szervező Kun Katalin, a Kenderke Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője. A népszerű iskolát a tatai református egyházközség tartja fenn, a Sokadalmat pedig a kezdetektől felkarolta az önkormányzat. A fesztivál elsimerésül megkapta az Örökség-díjat is. Idén a szokásos helyszínről, az Angolparkból az 1510-iki országgyűlés egykori feltételezett helyszínére, az Országgyűlés térre vonul a sok kézműves, s itt zajlanak a programok is három napon át.

 

Mesteremberek, népi iparművészek, gasztronómiai különlegességek, folyamatosan működő gyermekprogramok, két színpadra szervezett koncertek, néptánc-együttesek fellépései, kézműves műhelyek, íjászat, lovagoltatás, táncházak kínálnak egésznapos elfoglaltságot, szórakozást, látványt kicsiknek és nagyoknak. Június 19-én, szombaton tartják a jubileumi gálát. A közös ünnepet megörökítendő érmet bocsátanak ki, az 500 éve tartott országgyűlés és a Sokadalom emlékére.