Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Históriás megemlékezés színes forgataggal, sokadalommal

Hamisítatlan nyári hangulat, mediterrános életöröm hatotta át a tatai országgyűlés 500. évfordulóját köszöntő rendezvényeket három napon át a város szívében! A történelmi jubileumot a Tatai sokadalom tette még varázslatosabbá. A rengeteg esemény, élménydús program, kézműves kirakodóvásár, zenei kínálat mellett a szombati gálán egy kis történeti visszatekintésre, s annak a mai életünkkel való párhuzamainak felvillantására is jutott idő. A jeles vendégek között Michl József polgármester, országgyűlési képviselő meghívására jelen volt Schmitt Pál, a mai magyar országgyűlés elnöke is.

 

 A meghívott vendégek között foglalt helyet Tata testvérvárosainak delegációi, köztük sok fiatal, a honi vendéglátók igencsak büszkék lehettek kis városukra. Az ifjak nem csak az ünneplő Tatát tekintették meg, hanem részt vettek az Európa 1510-ben címet viselő ifjúsági mini-konferencián még pénteken, a Tatai Városi Bíróság konferenciatermében. A rendező Osgyáni Zsuzsanna, az önkormányzat nemzetközi referense volt, aki leginkább arra törekedett, hogy a külországi fiatalok a látványon kívül históriai útravalót is hazavigyenek az ünneplő városból.

 

Tata lélekszámához képest 1510-ben is jelentősebb településnek számított, jelentőségét tekintve nem volt oka szégyenkezésre. Zsigmond, majd Mátyás, s Ulászló király is kedvelte a kies települést, szép várával, felbugyogó forrásaival, vadregényes környezetével. Budát és Pestet kivéve alig akadt város, ahol országgyűlést tartottak volna, ráadásul a tatai leírása részletesen megmaradt. A június 19-iki országgyűlési gálaműsoron hatásos hangulattermető eszközökkel éltek a dobosok, zászlóforgatók, zenészek, a Pavane táncegyüttes, a Renaissance Consort Együttes.

 

- Ismerik a fiatalok, de akár az idősebbek is valamennyi dédszülőjük nevét? – tette fel a kérdést ünnepi beszédében Michl József polgármester, országgyűlési képviselő. A látszólag szubjektív, s oda nem illő kérdéssel azt világította meg az 500 éves történelmi esemény megidézését hosszú ideje szívügyének tekintő politikus, hogy mily rövid is a történelmi emlékezet! Pedig múltunkból táplálkozunk a jövőt építvén, tanulunk kudarcainkból, s erőt merítünk sikereinkből, mondta. A minap megjelent Tata lépten nyomon című tankönyv is azt szolgálja, hogy a helybéli fiatalok minél behatóbban ismerjék a helyet, ahol élnek.

- Nem voltak könnyű helyzetben eleink, amikor 1510-ben arról kellett dönteniük, hogy csatlakozzanak-e a francia király és a német-római császár vezette ligával a Velence elleni szövetséghez. A magyarok pedig a török elleni védekezésben számíthattak a déli államra – idézte meg az 1510-es országgyűlés összehívásának okát a polgármester. - De mikor volt bármelyik vezető is könnyű helyzetben? És ma könnyű-e mindannyiunknak? – vont párhuzamot a mával.

 

Schmitt Pál, a mai magyar országgyűlés elnöke Michl József polgármester kérése érkezett az ünnepi gálára, s oldott hangulatú, színes beszédében sajátos dimenziójú történelemórát rögtönzött-
- Ötszáz év nagy idő, egy embernek szinte áttekinthetetlen. Ám ötven évekre bontva megfoghatóbb – mondta, s címszavakban felsorolta az 1480 és 1530 közötti eseményeket. Mátyás király uralkodása és halála, Amerika felfedezése, II. Ulászló trónra jutása, tatai országgyűlés, Dózsa-féle lázadás, Mohács, az ország három részre szakadása… Szédítő mélységek. Aztán ugyanezt megtette az 1910-60 közötti időbeni visszatekintéssel, amelyben a tragikus Trianon, s az 1945 utáni sorsfordulók megpróbáltatásai is benne vannak.  1960-2010 között sem üresjáratban teltek az évek, ezekre már a mai középkorosztály mint saját történelmére emlékezhet.

 

Mindig fontos volt a munka, a gazdasági fejlődés, az egészség egy állam, de a kisebb helyi közösségek életében, hangsúlyozta. Ez irányú törekvéseink a folytonosságot jelentik, zárta érdekes fejtegetését. A testvérvárosok településeinek vezetői mind köszöntötték az ünnepi gála résztvevőit, s az eseményhez illő zenei élményt nyújtotta Tata város egyesített kórusa Robozné Schőnfeld Zsuzsanna karnagy, alpolgármester vezetésével. A 25. Klapka György Lövészdandár zenekar a szokásos sikerrel szerepelt a rendezvényen.

 

A pénteki kezdettől a verőfényes szombaton is zajlott a szabad ég alatt a Tatai sokadalom, amelyet Kun Katalin vezetésével a Kenderke Alapfokú Művészeti Iskola szervez immár tizenegyedik esztendeje. Kézművesek hozták el portékáikat a városba, az alkalmi színpadon pedig néptáncosok, muzsikások követték egymást. A Kuny Domokos Megyei Múzeumban széles érdeklődés övezte az egyetlen napra Tatára szállított Ulászló-kardot, amelyet a pápa ajándékozott 500 éve a királynak.