A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata, a biológiai sokszínűség magyar fővárosa

A biológiai sokszínűség védelméért és a természeti szépségek megőrzéséért Tata hozta el az országos fődíjat, a „Biodiverzitás magyar fővárosa” címet, amelyet egy európai uniós pályázat nyomán ítéltek meg. A lélekszám szerinti  kategóriadíjat is megkapta a város – mindkettővel a környezetvédelmi tevékenységet méltányolták. Michl József polgármester kijelentette: mindez a tataiaknak szóló elismerés. 

 A Biodiverzitás díjat és a különdíjat a Vidékfejlesztési Minisztériumban vette át dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkártól és a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezető igazgatójától, dr. Molnár Gábortól Michl József polgármester, Horváthy Lóránt alpolgármester és Mürkl Levente, a tatai önkormányzat környezetvédelmi és energetikai referense, a pályázat elkészítője.

A biológiai sokféleség alatt a Föld élővilágának sokszínűségét értjük, kezdve az állatoktól, növényektől és gombáktól a mikroorganizmusokig, azok ökoszisztémájáig és az ökoszisztémák rendszerét magába foglaló tájig. A biodiverzitás védelmének hangsúlyozása érdekében az ENSZ 2010-et a Biológia Sokféleség Világévének nyilvánította. A „Biodiverzitás fővárosának” megtalálása világszerte kiemelkedő feladat annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a biológiai sokféleség védelmére, saját érdekünkben is.

 

Erőteljes hangsúlyt kapott a program egy, a német modell alapján kidolgozott versenykoncepcióval, amelyben a természet és a biológiai sokféleség védelméért legtöbbet tevő városokat díjazzák. Az idén hazánk is bekapcsolódott e versenybe, s az uniós pályázat kapcsán a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. idén tavasszal pályázatot írt ki a Biodiverzitás magyar fővárosa címre. A felhívásra 43 település jelentkezett, noha szigorú feltételeket támasztott a kiíró. A szeptember 15-iki értékelőn Tata elhozta a fődíjat, s a 10-30 ezer lakosú települések kategória-díját is elnyerte.

 

- Büszkék vagyunk az elismerésre, bár gondoltuk, hogy van keresnivalónk e versenyben. Tata az országban is egyedülálló természeti környezettel dicsekedhet, s ha nincs semmiféle verseny és elismerés, mi akkor is törekszünk a megörökölt szépséget őrizni, fenntartani – mondta Michl József polgármester a díjak átvételét követően.

 

- Tatán nyolc helyszín, összesen 850 hektár természetvédelmi terület hivatalosan is. A zöldfelületünk 380 hektár, 180 hektárnyi erdőnk van, a legkülönlegesebb azonban, hogy 300 hektárnyi a vízfelületünk a város közigazgatási területén belül! A tengeren és a nagyfolyón kívül megtalálható vízkincs az értől, a patakon át a tóig és forrásokig! A bányaművelés miatt elszökött forrásaink kezdenek visszatérni, a legbőségesebb a Fényes-fürdőn a katonai-forrás, amely 20 ezer köbméternyi vizet ad naponta. Az elmúlt négy évben 12 ezer fát ültettünk el, környezetvédelmi alapot működtetünk a zöldszervezetek munkáját is honorálandó. Idén a Virágos város díjat magánszemély is megkaphatta, s százmillió forintos nagyságrendben költünk a zöldfelületek ápolására, gondozására – ad rövid, ám annál beszédesebb „leltárt” a város biológiai sokféleségét adó kincseiről, s az önkormányzat erőfeszítéseiről.

 

A Biodiverzitás díjat és a különdíjat a Vidékfejlesztési Minisztériumban vette át dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkártól és a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezető igazgatójától, dr. Molnár Gábortól Michl József polgármester, Horváthy Lóránt alpolgármester és Mürkl Levente, a tatai önkormányzat környezetvédelmi és energetikai referense, a pályázat elkészítője.