A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Együtt a tatai kistérségben

A kistérségi rendszer – kezdetben elsősorban a statisztikai adatgyűjtés megkönnyítésére – az 1990-es években alakult ki hazánkban. Az egy-egy kistérségbe besorolt települési önkormányzatok java része már ebben az időszakban területi szövetségeket: kistérségi társulásokat hozott létre, közös területfejlesztési feladataik végrehajtására.

A 2003-2004-es közigazgatási reformfolyamat eredményeként továbbfejlődött a kistérségi rendszer. Az újonnan megalakult, immáron „többcélú” kistérségi társulások a korábbiaknál lényegesen több közös cél megvalósítását tűzték zászlójukra.

A Tatai kistérségben 1996-ban létrejött területfejlesztési társulás 2004-ben alakult át többcélú társulássá. A Tatai Kistérségi Többcélú Társulást a következő tíz település önkormányzata alkotja: Kocs, Naszály, Dunaalmás, Neszmély, Dunaszentmiklós, Szomód, Baj, Tardos, Vértestolna, és a kistérségi központ – Tata városa. A tíz tag-önkormányzat abban egyezett meg, hogy az oktatás és nevelés, az egészségügyi ellátás, a család- és gyermekvédelem, a szociális ellátás, a közművelődési, közgyűjteményi tevékenység, a belső ellenőrzés, a területfejlesztés, az energetika, és az adóvégrehajtás területén működik együtt.

A Társulás feladatkörébe tartozó ügyekben a települési polgármesterekből álló, évente nyolc-tíz alkalommal ülésező Társulási Tanács dönt. A szervezet képviseletét és tevékenységének irányítását az elnök és az elnökhelyettes látja el. A 2006-os helyhatósági választások óta a Tatai Kistérségi Többcélú Társulás elnöke Michl József, Tata polgármestere, elnökhelyettese Schunder Tibor, Baj polgármestere. A Társulás feladatainak végrehajtását és döntéseinek előkészítését a tatai polgármesteri hivatal végzi, dr. Horváth Tivadar jegyző irányításával.

A Társulás működése több mint háromszáz négyzetkilométeres területen közel negyvenezer ember mindennapi életére van befolyással!

CsatolmányMéret
PDF ikon opti_100923_kistérségi_kiadvány.pdf676.99 KB