Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Újabb bicikliutat használhatnak a lakosok a kerékpáros-barát Tatán

Egy kilométer és még egy kicsi. Ilyen hosszú kerékpárutat adtak át Tatán a Kocsi út - Dózsa György út egy-egy szakaszán a minap, amelyet máris sokan használnak. E városrészen kedvelt közlekedési eszköz a bicikli, de a forgalmas országút nem biztonságos a kerekezőknek. A Kerékpáros-barát település címet elnyert város új kerékpárútját Michl József polgármester, Popovics György megyei elnök (a regionális fejlesztési tanács társelnökeként) és Kovács Attila helyi képviselő adták át jelképesen a helybéli lakosoknak. A képviselő magával hozta biciklijét is otthonról, tehette, hiszen e körzetben is lakik, s úgy gondolta, miért jönne autóval éppen a kerékpárút-avatóra?

 

A képviselő-testület egy éve határozott a kerékpárút kiépítéséről, amelyhez az önkormányzat a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) biztosította uniós forrásért pályázatot nyújtott be. A 61,5 millió forintos beruházásból 52 millió forint volt a támogatás, a fennmaradó 9,5 millió forintot az önkormányzat biztosította saját költségvetéséből. Michl József elmondta: eredetileg rövidebb útszakaszt szándékoztak építeni, ám végül a Dózsa György út bekapcsolását is fontosnak tartották.

 

Az 1108 méteres kerékpárútból a Kocsi úttal párhuzamosan futó, a kocsiúttól elválasztott, közös gyalog- és kerékpárút 430 méteres, a Dózsa György úton pedig 678 méteres. Közben felújították a gyalogjárdákat, megépült e szakaszokon az új csapadékvíz elvezető rendszer, az árkokat kitisztították. A látszólag apróságok a csapadékos időszakokban kapnak nagyobb jelentőséget, ezt az ott lakók pontosan tudják. A Dózsa György út teljes felújításának tervei is készen vannak, eddig azonban nem volt olyan pályázat, amelyhez folyamodhattak volna.

 

Popovics György megyei közgyűlési elnök a Közép-dunántúli Regionális Tanács (KDRFT) társelnökeként vett részt az avatáson, s a munkába járáshoz nyújtott segítséget hangsúlyozta. A közeli ipari park is könnyebben megközelíthető az új kerékpárúton, de a Tatán egyéb helyeken dolgozók közlekedését is meggyorsítja az újabb szakasz átadása. E megépített szakaszok illeszkednek a város kerékpár-hálózati koncepciójába.  Kovács Attila helyi képviselő és Popovics György megyei elnök azonnal kipróbálták az új bicikliutat, de számosan valóban úgy használták már aznap az új aszfaltcsíkot, minta mindig ott lett volna! Elvégre ezért építetták!