Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Látványos mézeskalács költemények

Az Angyalok és Tündérek Galéria Tatán 2005-ben jött létre. Vezetője a fiatal és ambiciózus Vikor Gerogina örömmel számol be munkájáról. - Fiatal galériásként meg kellett találnom saját tevékenységi területemet, mondja bevezetésként. Fő célom a kortárs képző- és iparművészeti alkotások bemutatása és népszerűsítése, elsősorban a város és a környék közönsége számára.

 

A rendszeresen váltakozó kiállítások elsősorban a festészet, a kisplasztika, a kerámia és az üvegművészet területeit ölelik fel. A galéria emellett sokat tesz a művészeti ízlésfejlesztés, a lakótéri környezet esztétikus kialakítása ügyében, ugyanis a kiállítások egyben enteriőrök. így a galéria belső részei, belső felületei a műtárgyakon kívül az oda illő bútorokkal és egyéb tárgyakkal kerülnek elrendezésre. Időszakonként népművészek alkotásai úgyszintén bemutatásra kerülnek, a népi díszítőművészet tárgyköréből.

A díszítő művészet (dekoratív művészet) az üres, sima felületek ékesítését szolgálja, jellegzetes mintákkal és motívumokkal. A mostani kiállítás, a művészi színvonalon művelt mézeskalácsosság népi mesterségét tárja elénk. Az alkotó a révkomáromi Nagy Rita, aki sokirányú művészi érdeklődéssel és gyakorlattal rendelkezik.

A mézeskalácsosság mesterségével több, mint 15 éve foglalkozik. Egy kiváncsi próbálkozással kezdődött, majd kedvteléssé-szenvedéllyé nőtte ki magát. 2003-ban a magyarországi V. Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton cukormázzal díszített mézeskalácsaival első helyezést ért el. Eleinte csak karácsonyi témájú darabok kerültek ki kezei közül. Az évek során azonban újabb és újabb ötleteket valósított meg- kezdve a húsvéti ünnepeket színesítő kalácsoktól a születés – és névnapi mézeseken át, egészen az esküvői köszönetajándékokig. A mézeskalács (mézesbáb) mézből, lisztből és cukorszirupból készül. A mézeskalács műves kidolgozása először német nyelvterületű országokban vált általánossá már a középkorban és céhes iparrá vált. Magyarországon a 18-19. században terjedt el. Az ütőfával készült, klasszikusnak számító mézeskalácsok hazája Debrecen. A növények a mézeskalácson díszítőelemmé változtak: dekorációként minden bábfigurán jelen vannak a stilizált virágmotívumok. Ma a mézeskalács készítés reneszánszát éljük.

 

A híres pápai mézeskalácsos mester nevéhez egy Guinness rekord fűződik. 1992-ben egy hatalmas mézeskalács szívet készített. A 165 kg-os szív díszítéseként Pápa városának képe és a város hajdani paraszt-polgári viselelete látható. Mikszáth Kálmán egykoron írta: „Nem is mesterember a mézeskalácsos, hanem poéta. Hangulatot ébreszt, mosolyt fakaszt az arcokon.” A kiállítás megnyitását az alkotó révkomáromi baráti körének közreműködése tette bensőségessé. A méltató beszédet Kovácsné Thurzó Gabriella mondta el. Közreműködő volt Dráfi Emese (felolvasás), Anyalai Réka (ének) és Konicek Kami (zongora).

A megnyitó eseményen 120 főnyi közönség vett részt, ennek mintegy fele révkomáromi volt. Ez különösképpen fokozta az együttlét meghittségét. Karácsonyi színek, formák, hangok, ízek és illatok varázsa jellemezte az ünnep közeledtét és az ünnepre való érzelmi ráhangolódást. A mézeskalács kiállítás karácsonyig tekinthető meg a galériában. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes, ugyanis kevéssé ismert kulturális, gasztronómiatörténeti érdekességet mutat be, a látogatóknak pedig elmélyíti az adventi várakozást.

 

Vikor Georgina elmondta, hogy a jövőben is további időszaki kiállításokkal folytatják kulturális missziójukat. Ezek Tatán számon tartott események és jól illeszkednek a város egyéb programjaihoz. Dr. Lux András