Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Háziorvosok és fogorvosok találkoztak a városvezetéssel

Tavaly év végén tanácskozásra hívta a városházára az orvosokat Michl József polgármester, ahol az aktuális kérdéseket vitatták meg. Ezt az eszmecserét ismételték meg a minap ugyanebben a körben, s az újabb felvetésekre kerestek lehetséges válaszokat. Meghívást kaptak a megbeszélésre a kistérségi polgármesterek, akik közül néhányan eljöttek, s megfogalmazták véleményüket. Szóba került a háziorvosi ügyelet és a fogorvosi ügyelet tatai bevezetése, valamint a rendelőintézeti laboratóriumi várólista csökkentése. A találkozón részt vett Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester.

A tatai háziorvosok és fogorvosok évi 250 ezer forint támogatást kapnak az önkormányzattól, amelyet tavaly év végén soron kívül megtoldott a kormányzat is. December 29-én átutaltak a háziorvosoknak 200 ezer, a fogorvosoknak 150 ezer forintot, amely részben mérsékli a szűkös keretből gazdálkodó gyógyítók anyagi gondjait. Michl József polgármester országgyűlési képviselőként jelezte: a kormányzat kiemelt területként kezeli az egészségügyet, amely a nehézségek ellenére magasabb összegből gazdálkodhat, mint tavaly.

A háziorvosi ügyeleti rend módosítására tettek több javaslatot, amelyet majd a tatai képviselő-testület tárgyal meg. Jelenleg az ügyeletes orvos a rendelőideje alatt látja el e feladatát, ha sürgősen hívják, megszakítván azt. Felmerült, hogy a 24 órás önálló ügyeletet egy fiatal szakember látná el, akár vállalkozásban, tehermentesítvén az amúgyis túlterhelt háziorvosokat.

Tatán 1980-1995 között tartottak fogorvosi ügyeletet, amely megszűnt. Az önkormányzat vizsgálatot készíttet az igényről, s ha szükséges ismét lesz ügyelet. Többféle megoldási módot vázoltak fel, a döntést a vizsgálat nyomán hozzák meg. Vagy helybéli szakember látja el a hétvégi szolgálatot, vagy a megyei ügyeletnek fizet meghatározott összeget az önkormányzat a tatai betegek ellátása fejében. Az is szóba került, hogy a megyei ügyeleten számlát kap a paciens, amit az önkormányzat egyenlít ki, de csak indokolt esetben. Ezzel vennék elejét annak, hogy nem kizárólag váratlanul bekövetkezett és sürgős esetekben forduljanak az ügyeletes fogorvoshoz.

A kórház és rendelőintézet laboratóriumában háromhetes várakozási idő kapcsán kért részletes tájékoztatást Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester Laky Zoltán igazgató-főorvostól. A várakozási idő ilyen hosszúsága tarthatatlan a város vezetése szerint, Laky főorvos azonban a pénzügyi okokra hivatkozott a kialakult helyzet miatt, s segítséget kért az önkormányzattól. A laboratórium finanszírozása napi 46 beteg ellátását teszi lehetővé, ezzel szemben 200-220-at fogadnak. Havonta 2,5 millió forint a veszteség, amely tovább nem tartható, ugyanakkor a várólista miatt elégedetlenek a betegek. Laky főorvos szerint sürgős beavatkozás szükséges, amelynek során több variációt kell számba venni.