Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Babakiállítás katona módra

Laborc György babagyűjteménye egyedülálló és különleges, hiszen nem afféle játékbabákról van szó, hanem komolyan megkonstruált katonai egyenruhákat és felszereléseket viselő alakokról. A kiállítás, melyet dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Múzeum munkatársa nyitott meg, a helyőrségi klubban látható.

 

A kollekciót maga a baji gyűjtő, Laborc György állította össze és rendezte el a kiállító teremben úgy, hogy mindenki számára a legérdekesebb és legvonzóbb legyen. Az üvegvitrinekbe otthonról hozott apró fa vagy bokordarabokat, hogy még szemléletesebbé tegye a beállított katonai akciókat, jeleneteket.

 

A babák a Barbie-babákhoz hasonlóak, ám majd’ mindegyikük „férfi”, a kiállítási darabok között összesen egy női alak van, egy ápolónő. A babák sokféle nemzet katonai egyenruháját viselik, s rengeteg tartozékot is felvonultat a kiállítás. Ezek között megtalálhatók a fegyverek, katonai autók, lovak, táskák, hátizsákok, távcsövek mind a babákhoz méretezve.

 

A megnyitón dr. Ravasz István a magyar katonák hősies helytállását méltatta, mely a történelemben mindvégig megmutatkozott. A magyar nemzet fiaira mindig is jellemző volt, az, hogy a végsőkig kitartottak, még akkor is, ha már tudható volt a vereség. Ravasz István azt is elmondta, a helytállás és a kitartás a mai magyar hadsereg tagjairól is elmondható, hiszen bár hazánkban béke honol, nemzetünk fiai jónéhányan a távoli Afganisztánban teljesítenek szolgálatot.