Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Gazdálkodjunk racionálisan az energiával!

A tavalyi évben Tatán megvalósított energiaracionalizálási projekt most a kistérségre is kiterjed. Összesen hat intézmény újulhat meg és válhat korszerűbbé a tatai kistérség által elnyert pályázatnak köszönhetően. Összefogás az energiahatékonyság jegyében a Tatai Kistérségben (KEOP-5.3.0/A/09-2009-0125) címmel nyertek pályázatot, melynek köszönhetően a tatai polgármesteri hivatal, a tatai Jázmin utcai iskola, a baji iskola és naszályi iskola, a kocsi óvoda és a tatai székhelyű kistérségi idősek otthona kap új külsőt.

 

A projekt megnyitó rendezvényének a baji polgármesteri hivatal adott otthont, hiszen a Szent István Általános Iskola a legnagyobb intézmény, mely érintett. Schunder Tibor polgármester elmondta, másfél éve csak remélni tudták, hogy nyer a pályázat, s most pedig már át is adták a munkaterületet mindenhol.

 

- Ez egy távlatokba mutató projekt, melyben tényleg az összefogás dominál – mondta Schunder Tibor.

Horváthy Lóránt, gazdasági ügyekért felelős tatai alpolgármester hangsúlyozta, hogy a kistérség már más célért is összefogott, s a jövőben is lesz erre példa.

- Ha a falvak lakói látják azt, hogy érdemes beruházni az energiatakarékosság érdekében, saját házaikon is el fogják végezni a munkát. Fontos tehát a tudatformálás, mert az energia igen szűkös forrás, apró lépésekkel tehetünk azért, hogy racionálisan gazdálkodjunk vele – mondta Horváthy Lóránt.

 

Az említett intézményekben homlokzati hőszigetelést, nyílászáró-cserét, fűtéskorszerűsítést valósítanak meg, mellyel összességében évente közel 12 millió forint energiaköltség takarítható meg. A beruházás teljes költsége 384 millió forint, ennek 76%-ára ad támogatást az Európai Unió és a magyar állam.