A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Költségvetési megfontolások a testületi ülésen

Első olvasatban tárgyalta Tata város képviselő-testülete a 2011. évi költségvetési rendelet-tervezetét, amelynek során Michl József polgármester hangsúlyozta: tartják magukat a korábbi elhatározáshoz, s működésre nem vesz fel hitelt a város! A kiadások nőttek, s mivel a fejlesztéseket, beruházásokat lehetőség szerint folytatni kívánja az önkormányzat, áthidaló megoldásként hitel felvételében gondolkozik. A következő testületi ülésen döntenek a költségvetés végleges formájáról, amely követi az eddigi módszert: hosszú előkészítés után, nagyon gondos tervezéssel, az országos büdzséhez igazodva igyekszik egyensúlyt teremteni a szükségletek és lehetőségek között.

 

Tárgyalt a testület az Árpádházi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézetnél bekövetkezett hosszú laboratóriumi várólista kialakulásának okairól, s vázolták feloldását, a döntést azonban elnapolták. Dr. Laky Zoltán főigazgató-főorvos beszámolójában feltüntette, hogy az alulfinanszírozottság miatt alakult ki az átlagosan háromhetes várólista, s havonta 2,5 millió forint veszteséggel zárul a laboratórium havi mérlege. Javaslatában a Tata és kistérségén kívülről érkező, valamint a soronkívüliséget igénylő páciensek számára fizetős szolgáltatás bevezetését tartja indokoltnak. Ezen felül az egészségügyi kormányzattól kér magasabb támogatást a laboratórium működéséhez. A képviselők számos kérdést intéztek Laky Zoltánhoz, majd alaposabb javaslattételi-kidolgozást kértek a következő testületi ülésre. Michl József polgármester hangsúlyozta: személy szerint nem támogatja a fizetős szolgáltatást, s vizsgálni fogja képviselőtársaival és a szakemberekkel együtt, milyen más megoldással lehetne feloldani az elégedetlenséget kiváltó laboratóriumi várakozást.

 

A Fényes-fürdő Tata kincse, mostanra 100 százalékos tulajdonosa a jelenleg 400 millió forintra értékelt létesítmények, valamint 15 hektárnyi szabad területnek. Befektetőt keres az önkormányzat, üzletrész eladásának útján, a testület döntött a pályázat kiírásáról. A fürdő területén a fő vonzerőt jelentő természeti értékeket meg kell őrizni, a vendéglátás, szórakozás, szabadidős tevékenység bővítése e szempont figyelembe vételével történhet. Szintén befektető jelentkezését várják a Fazekas utca 62-es szám alatti Kőfaragó ház hasznosítására, amely 1790-ben épült, védett műemlék. Hosszútávú bérletre kívánja kiadni az önkormányzat a patinás épületet, s a környezetében található építményeket. Megfelelően kreatív pályázat esetén hozzákapcsolható a Fellner Jakab-kilátó ipari műemléke, valamint a Kálvária-kápolna is a hasznosításhoz. Természetesen csakis a hely szelleméhez illő funkciót támogatnak a pályázatok elbírálásakor.

 

Közlekedésbiztonsági pályázatok benyújtásáról határoztak a képviselők, amelyek önrészéről rendelkeztek. Zebrás-lámpás kereszteződést kívánnak kialakítani a Május 1. úton, a Germann-háznál, valamint három veszélyes csomópontot tennének biztonságossá az Ady Endre úton: a rendőrségnél, a baji útkereszteződésnél és a Hattyúliget utcánál. Elfogadták a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. 2011-es közművelődési tervét és az önkormányzat idei gyermek-és ifjúsági feladataira elkészített intézkedési tervét. A THAC NBI/B férfi kézilabda csapatának további támogatásáról is határozott a testület. ennek értelmében havonta 800 ezer forinttal járul hozzá a város a kézilabdás sportolók költségeihez.

 

A Gyermekbarát város 2011-es intézkedési tervét nyújtotta be Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester, amelyet támogatott a testület. Ennek kapcsán hirdette meg Michl József a a katolikus egyházzal karöltve meghirdetett Szülők akadémiáját, amely során házaspároknak szerveznek előadásokat. A katolikus egyházban a 2011-es esztendő a családok éve, amelyhez a többnapos előadássorozattal csatlakozik az önkormányzat. Egyhangú döntéssel csatlakozott Tata városa a Kerékpárosbarát Települések Szövetségéhez. A szövetségbe tömörült önkormányzatok képviselik magukat és a kerékpározás fejlődéséért elkötelezett településeket a minisztériumok, a hatóságok, a civil szervezetek és a privát szféra előtt.

 

Az önkormányzati ülés végén Michl József polgármester Magyary Zoltánnak, Tata szülöttének a napokban megjelent tanulmámánykötetét osztotta szét, amelyet a Komplex Kiadó biztosított. A második világháború végén elhunyt kiváló közigagatási szakember megállapításai ma is helytállóak az önkormányzatok működéséről és a közigazgatás szervezéséről.