Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Bővül és fejlődik a Csillagsziget Bölcsőde

Tatán igen magas a kisgyermekek lakosságszámhoz viszonyított aránya. A bölcsődei férőhelyek hiánya az utóbbi években már igen komoly gondot okozott a településen, az igények ugyanis bőven meghaladták a lehetőségeket. A tatai Új úti Bölcsőde kapacitásbővítése és minőségi fejlesztése (KDOP-5.2.2/B-09-2009-0004) elnevezésű projektnek köszönhetően a város bölcsődéje mind befogadóképességében, mind minőségében kibővül a 2011-es esztendőben.

 

Tata Város Önkormányzata egy sikeres pályázatnak köszönhetően lehetőséget nyert az időközben Csillagsziget Bölcsőde nevet felvett intézmény bővítésére, melynek során az épület alapterülete 163 négyzetméterrel nő. Az új részlegben egy gondozási egység, azaz két csoport kerül kialakításra a hozzátartozó szociális helyiségekkel együtt. Itt 28 kisgyermeket tudnak majd ellátni.

 

A beruházás összköltsége 48 millió forint, ebből Tata Város Önkormányzata által biztosított önerő 5 millió forint, a fennmaradó 43 millió forint európai uniós támogatás.

A bölcsőde előfutárának tekinthető az a kezdeményezés, mely 1940-42 között valósult meg Tatán. Ebben az időszakban gróf Esterházy Ferencné összegyűjtötte a hadiárvákat és saját hintóján a Feszty-villába vitte őket. Itt saját szakácsnője készített számukra meleg ételt, a grófnő pedig játékokat és kiságyakat vásárolt az apróságoknak.

A rendszerváltás előtt négy bölcsőde működött Tatán, ebből három tanácsi, egy üzemi, melyet mindenki csak cipőgyári bölcsődeként emlegetett. A ’90-es években aztán egyre csökkent a gyermeklétszám, a munkanélküliség pedig nőtt, mára egy önkormányzati és egy alapítványi intézmény van a városban.

 

 - Önkormányzatunk megvizsgálta a lehetőségeket, hogyan tudnánk segíteni a tatai családoknak, hogy elhelyezhessék gyermekeiket. A legcélszerűbbnek a Csillagsziget Bölcsőde bővítése tűnt, s a téli időjárás ellenére nagyon jól halad a munka. Az átadást a tavaszra tervezzük – nyilatkozta Michl József polgármester.

 

- 2005 óta egyre több a kisgyermek, jelenleg is 78-an szeretnének bekerülni az intézménybe. Örülünk, hogy az önkormányzat is fontosnak tartja a probléma megoldását. A projekt során kialakítunk egy sajátos nevelési igényű gyermekek gondozására alkalmas fejlesztő szobát is, mellyel a hátrányok kiküszöbölésére törekszünk – tájékoztatott Séráné Kovács Gizella bölcsődevezető.