Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Rezes Sándor európai díjazott kőműves lett Lisszabonban

A 22 esztendős Rezes Sándor tavaly a tatai Bláthy-szakközépiskolában érettségizett, mellette szakmájában, a kőművességben jeleskedett nemzetközi versenyeken. A napokban vette át a szakma kiváló mestereinek szervezett lisszaboni Európa-bajnokságon a Kiválósági érmet. A Kanadában rendezett Worldskills 2009-en, a szakmák világbajnokságán első magyar kőművesként kivívta a részvétel jogát, s az élmezőnyben végzett. Idén az Európa-bajnokságon elnyerte a Medalion for Excellence Díjat, a szakma kiválóságának járó legmagasabb európai kitüntetést.

 

A kanadai szakmai versenyt követően sorra kapta a meghívásokat a nívós versenyekre. Budapesten át vezetett az út Lisszabonba, az Euroskills 2010-re, az Európa-bajnokságra. A budapesti nemzetközi versenyen nyersen maradó kisméretű téglából kellett díszfalazatot készítenie, s ebbe beleírni az ÉVOSZ (Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége) nevét. Megnyerte a versenyt, és utazhatott a portugál fővárosba.
 

– A több hónapon át tartó felkészülés során és a korábbi versenyen szerzett tapasztalatokból sokat tanultam - foglalta össze röviden az ifjú mester az élményeit. - Tudom, hogy a versenybírák még a fölösleges munkamozdulatokat is lepontozzák, ezért igyekeztem azokat elkerülni – mesélte a fiatalember az Eb-ről hazaérkezése után. Elmondta, hogy minden szellemi és fizikai energiát igénybe vevő hónapok előzték meg a kontinensbajnokságot. Még a németországi Trautstein oktatási központjának tanműhelyében is készült a viadalra. 

 

– Egy egész építőipari gárdával, azaz a többi építési szakma képviselőivel vettünk részt a csapatversenyben, s egyéniben is indultam az Euroskills 2010-en. Alig ért véget a látványos megnyitó, szerszámaink ellenőrzése után mindjárt munkához kellett látnom. A feladat egy szerkezetkész ház elkészítése volt. Tervrajzok alapján készítettem el a nyerstégla falazatot, két ablakkal, egy ajtóval, valamint a fal hosszában végigfutó egyenes áthidalással és a saját tervezésű könyöklő párkányrésszel egészítettem ki - sorolta. A versenyidő 18 órája magában foglalta az anyagcipelést, a habarcskeverést, s a tégla méretre szabását. Rezes Sándor az ötödik helyen végzett, s megkapta a Medalion for Excellence-díjat, azaz a szakma kiválóságának járó legmagasabb európai kitüntetést. A magyar építőipari csapat a harmadik helyen zárta a versenyt.

 

A bronzérmes építőipari csapat: Bolvári István ács, Hoffer Dávid művezető, Száraz Ádám burkoló, Oross Antal tetőfedő és Rezes Sándor kőműves.