Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megépül a régóta várt Által-ér-völgyi kerékpárút

Tatabánya, Vértesszőlős és Tata önkormányzata közösen nyújtott be pályázatot az Által-ér völgyében elhaladó kerékpárút megvalósítása céljából. A pályázat sikeresnek bizonyult, a kivitelezés az ősz folyamán megindulhat, sokak álma válik valóra.

 

A kerékpárút létrehozásának ötlete igen messzire nyúlik vissza. Az együttműködési megállapodás a három település között 1998-ban született meg, kezdeményezője a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége volt.

 

Horváthy Lóránt, a KEMSZÖSZ elnöke, egyben Tata alpolgármestere elmondta, hogy lakossági igény volt már akkor is a bicikliútra és az egészségmegőrzés szempontjából is fontosnak tartja, hogy végre elkezdődhet a tényleges megvalósítás a pályázatnak köszönhetően.

 

Michl József, Tata polgármestere tájékoztatott, hogy Tatán jelenleg 7 km a kerékpárutak hossza, s ez a beruházás a kerékpáros-turizmus szempontjából is jelentős, hiszen így több irányból lesz megközelíthető a város két keréken is.

 

A projekt összköltsége 479 millió forint, az igényelt támogatás összege 378 millió forint. Tata Város Önkormányzata saját költségvetéséből közel 58 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz. Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 56 millió forintos önrésszel, Vértesszőlős Község Önkormányzata pedig több mint 2 millió forinttal támogatja a projektet.

 

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere maga is kipróbálta az 1. számú főutat kerékpáron, s életveszélyesnek minősítette. Elmondta, hogy a kerékpárút kiépítését indokolja, hogy az 1. számú főút - mely a térség legjelentősebb forgalmát bonyolító útvonal a három település között – erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra, az út műszaki átalakítása nem megoldható a szűk keresztmetszeti lehetőségek és a többszörös hídátívelések miatt.

 

Nagy Sándor, Vértesszőlős polgármestere kiemelte, számítanak a turizmus fellendülésére az út létrejötte után, s hozzátette, a községben egy nagyszabású európai szintű múzeum létrehozását tervezik a németországi Neander-völgyi múzeum mintájára.

 

A települések vezetői hangsúlyozták, hogy a kezdetektől fogva óriási összefogást tapasztaltak, a projektben résztvevők a közös célért mindvégig kiálltak. A projekt keretében 6,8 km hosszú, 2,7 m széles kétirányú kerékpárút épül, mely az előzetes felmérések alapján naponta körülbelül 2200 fő kerékpáros forgalmat bonyolít a települések között. Az úthoz pihenőhely, illetve kerékpártároló is készül. A létesítményt a három település önkormányzatai együttesen tartják karban, ennek költségét saját költségvetésükből biztosítják.