A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Elfogadta a képviselő-testület a 2011. évi költségvetést

Alapos előkészítés után, szakértői és önkormányzati bizottsági megfontolások nyomán terjesztette a képviselő-testület elé Michl József polgármester a 2011. évi költségvetést, amelyet elfogadott a többség. Az idei esztendő is takarékos működést igényel az önkormányzattól, némi könnyebbséget jelent azonban, hogy idén először nem csökkent az állami normatíva az elmúlt esztendőkhöz képest, hangsúlyozta a polgármester. A város hétmilliárd 700 millió forintos költségből gazdálkodik, amelyhez egymilliárd forint hitel felvételéről döntöttek. Működésre nem, kizárólag fejlesztésre fordítja az önkormányzat a hitelből származó bevételt.

 

A 7 milliárd 667 millió 725 ezer forintos költségvetési főösszegből 4 milliárd 215 millió 675 ezer forintot fordít az önkormányzat intézményei működtetésére, amelyben benne foglaltatik az Árpádházi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet költségvetése is. Beruházásokra, fejlesztésre csaknem három és fél milliárd fordít fordít a város. A működési kiadások között 140 millió forintnyi működési tartalékot kepzett a pénzügyi vezetés, a fejlesztésekre 380 millió forintot, az év közben esetlegesen felmerülő, nem tervezett feladatok finanszírozására. Borsó Tibor (Fidesz-KDNP) képviselő, a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnöke a költségvetés vitája kapcsán kijelentette: a korábban kibocsátott kötvényből származó összeget sem működésre költötte az önkormányzat, a város vagyonában és a végrehajtott fejlesztésekben megtalálható. A szoros költségvetés által előre vetített takarékos működés és a saját bevételek révén Tata képes teljesíteni adósságszolgálatát.

 

A Tiszta Közéletért Egyesület (TKE) képviselője, Szabó Gyula bírálta a költségvetési tervezetet, Brunner Sándor (TKE) pedig az Angolpark és a Kossuth tér felújításának tervét javasolta visszavonni. A két fontos helyszín rekonstrukciója illetve megújítása azonban stratégiai kérdés, mind a tataiak, mind a remélt turisztikai fellendülés szempontjából, érvelt dr. Varga  András (Fidesz-KDNP). Michl József polgármester 180 millió forintos megtakarítás céljából javasolta viszont a Fáklya utca, Diófa utca útrekonstrukciója pályázatának visszavonását - a beruházásra vonatkozó támogatói kérelem benyújtása a későbbiekben megismételhető. A költségvetési rendeletet nyolc igen és négy elutasító szavazattal elfogadta a testület.

 

Michl József polgármester a testületi ülésen jelentette be, hogy lemondott köztisztviselői jogállásáról dr. Horváth Tivadar jegyző. A jegyzői teendőket dr. Kórósi Emőke aljegyző látja el, az önkormányzat az álláshelyre rövidesen kiírja a pályázatot.