Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Kölcsönpénz a labornak a hosszú várólista rövidítésére

Hét és fél millió forintos kölcsönt szavazott meg a képviselő-testület a tatai Árpádházi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézetnek, hogy segítségével csökkenthessék a laboratóriumban mára kialakult háromhetes várakozási időt. Dr. Laky Zoltán főigazgató-főorvos hangsúlyozta a testületi és korábban a bizottsági meghallgatásokon, hogy a sürgős beutalóval érkező betegek vizsgálatát természetesen soron kívül elvégzik mindenkor. Ám aki enélkül jelentkezik, annak általában legkevesebb három hetet kell várnia. A képviselők a szakmai vélemények alapján úgy látják, a sor lerövidíthető, s a kölcsönpénz összege is kitermelhető november 30-áig. 

 

Laky Zoltán javasolta, hogy a tatai kistérségen kívülről érkezőknek, illetve a nem orvosi javaslatra soronkívüliséget kérőknek tegyék lehetővé a fizetős szolgáltatás bevezetését, ám Michl József polgármester határozottan elvetette a fizetés ellenében nyújtandó laboratóriumi ellátást. Szakmai javaslatok alapján döntött a képviselő-testület a kölcsön formában történő támogatásról, amelynek révén növelik a laboratórium hatékonyságát. Személyi akadálya nincs a több beteg fogadásának, de a központi működési támogatás nem tett lehetővé több vizsgálatot. Így is havi 2,5 millió forintos veszteséggel zárja a labor a mérlegét. Az OEP támogatása csupán napi 45 beteg fogadását fedezi, ezzel szemben 150-200-at látnak el így is a tatai rendelőintézetben található laboratóriumban.

 

A lista csökkentésére szombaton is fogadnak vizsgálatra a laboratóriumban, ahol november végére legfeljebb tíz napos várakozást tartanak elfogadhatónak, mint a legtovábbi időpont.