Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

AZ ÉREM, A LEGMŰVÉSZIBB TOLMÁCS

Bemutatkozi az Éremgyűjtők Tatai Szervezete

A gyűjtő szervezet 1990. augusztus 24-én alakult, ezt megelőzően az alapító gyűjtők magánlakásokon találkoztak, cseréltek és folytattak numizmatikai, szakmai véleménycserét. A szervezet létrehozásának kezdeményezője Vámosi László volt, aki ekkor már tagja volt a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének, előkelő 978. tagsági számmal. Rendszeresen bejárt a későbbi miniszterelnökhöz, Dr. Antall Józsefhez az Orvostörténeti Múzeumba, akihez gyűjtői barátság kötötte. A szervezet közel két évtizedes működésének legnagyobb eseménye az 1997-ben, Tatán megszervezett Magyar Éremgyűjtők XXVII. Országos Vándorgyűlése volt. A három napos rendezvényen több, mint kétezer gyűjtő vett részt az ország minden részéből. A rendezvény megörökítésére kétféle érem készült, az egyik a tatai vár törököktől való visszafoglalásának 400. évfordulójára, a másik Fellner Jakab a barokk Tata építőjének emlékére. Napjainkban már mindkét érem kuriózumnak számít! A másik nagysikerű rendezvénysorozat, amely országos víszhangot is kapott, a 2001. augusztusában Tatán kezdeményezett és tartott Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetem. Azóta már a tatai éremgyűjtők hét alkalommal szervezték meg a nyári egyetemet. 2001-ben bronz domborműves emléktáblát avattak a névadó, Hóman Bálint tiszteletére a Helyőrségi Klub épületének Ady Endre úti homlokzatán. A tatai éremgyűjtők a megalakulás óta minden évben vállalkoztak Országos Éremgyűjtők Találkozójának megszervezésére, 2007-ben már 17. alkalommal. Az első éremgyűjtő találkozó fővédnöke Dr. Mészáros István, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete elnöke volt, a másodikét Dr. Habsburg Ottó vállalta, aki bár nem lehetett jelen, de helyette lánya, Walburga főhercegnő, Mihály főherceg és felesége tisztelték meg a rendezvényt. Itt mutatták be elsőként Dr. Rádóczy Gyula-Tasnádi Géza: Magyarország papírpénzei 1848-1892-című szakmai könyvet. A harmadik országos találkozó eseményei az I. Világháború befejezésének 75. évfordulójához kapcsolódtak. Az eseményen részt vett Dr. Kálmán Attila politikai államtitkár is. Az évforduló tiszteletére a győri Isonzó Baráti Kör és a tatai éremgyűjtők emléktáblát avattak a Vaszary János Általános Iskola falán, Tata-Tóváros hősi halottainak emlékére. 1994-ben, Tata várossá nyílvánításának 600. évfordulójának rendezvényén mutatták be először a nyilvánosságnak a Tatabányán talált Árpád-kori éremleletet. A millecentenárium évében, 1996-ban az ötven éves Forint és a 70 éves Pengő valuták adták a találkozó témáját. Az erre az alkalomra összeállított kiállítást dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára, a Magyar Szállodaszövetség elnöke nyitotta meg. A tíz napos kiállítás jelentős esemény volt a város kulturális életében.
1998-ban a tatai szervezet méltó emléket állított a Forradalom és Szabadságharc 150. évfordulója tiszteletére szervezett kiállítással, melyet Gyimóthy Géza, az Országgyűlés alelnöke és dr. Holló József tábornok, a budapesti Hadtörténeti Múzeum igazgatója nyitottak meg. 1998-ban a Múzeumi Világnapon, a tatai szervezet nevében Vámosi László titkár és Bozó József elnök, mintegy 200 ezer forint értékben numizmatikai anyagot adott át az Év Múzeuma címet nyert Tatabányai Múzeumnak, melyet Fűrészné Molnár Anikó igazgató vett át.
1999-ben a tatai éremgyűjtők Szőgyénben, Tata szlovákiai testvértelepülésén szerveztek numizmatikai kiállítást ?Ezer éve Európában, Európáért?-címmel, melynek óriási sikere volt, több száz érdeklődő tekintette meg a kiállítást, melyet Szigeti László, a Szlovák Köztársaság kormányának művelődési miniszterhelyettese nyitott meg. A Millennium évében Budapesten a HM Stefánia úti Tiszti Palotájában szerveztek a tatai éremgyűjtők nagyszerű kiállítást, amely három hétig állt az érdeklődők rendelkezésére.
2001-ben, a Tatán szervezett Országos Éremgyűjtő Találkozó kiemelt témája volt az európai államok fém- és papírpénzeinek kiállításon történt bemutatása, azzal a céllal, hogy 2002-től már jelentős számú európai állam az Európai Unió közös pénzét, az eurót használja a nemzeti valuta helyezz. A rendezvény fővédnöke Helmuth Kohl, egykori német kancellár, éremgyűjtő volt. Az ex-kancellár sajnos személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, de barátságos levélben köszöntötte az éremgyűjtő találkozó résztvevőit. 2002-ben néhai Dr. Antall József miniszterelnök születésének 70. évfordulója tiszteletére a tatai éremgyűjtők emléktáblát avattak a tóparti Esély Budapest Ifjúsági Tábor főépületének falán. Az avatáson részt vett a volt miniszterelnök özvegye és családja is.
2003-ban érdekes kiállítást szerveztek a tatai éremgyűjtők az Éremgyűjtők Országos Találkozója kiegészítő programjaként. A kiállítás, bemutató témája az egyházi és kegyérmek a XIX. és a XX. században.
2006-ban az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulójához kapcsolódóan kiállításon mutatták be az eseményhez kapcsolódó numizmatikai anyagokat, érdekességeket. A kiállítást Dr. Kálmán Attila iskolaigazgató ajánlotta a nagyszámú érdeklődő figyelmébe. Az elmúlt közel két évtizedben a tatai éremgyűjtők számtalan kiállítást, rögtönzött bemutatót tartottak a pénztörténet, az éremművészet különböző időszakaihoz, eseményeihez kapcsolódva, a felkéréseknek minden esetben eleget téve. 2008-ban a tervek között két emléktábla elhelyezése szerepel a tervek között, májusban Niklovits Károly neves éremgyűjtő emlékének megörökítésére, szeptemberben pedig Ugron Gábor, egykori miniszter, a tóparti Ugron-villa tulajdonosa, az Éremkedvelők Egyesülete egykori elnöke tiszteletére. Az Éremgyűjtők Országos Találkozóját szeptemberben tartják Tatán, egyre erősödő érdeklődés mellett. A tatai éremgyűjtők havonta két alkalommal, az első és harmadik hétfőn tartják összejöveteleiket a Helyőrségi Klubban 17 órától 19 óráig. Jelenleg a szervezet tagjainak száma elérte az ötven főt. Többen járnak az összejövetelekre a szlovákiai magyar településekről is. A

szervezet titkára Vámosi László, aki egyúttal a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete alelnöke is.
Elérhetőségek: Vámosi László címén: 2890 TATA, Május 1. út 34
Tel: 20-9672-813, 34-380-827, E-mail: vamosilaszlo@t-online.hu