A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Győzik-e a városok az energiaigényeket pénzzel, egészséggel?

Tata a vizek városaként a megújuló energiák felhasználásában régi hagyományokkal rendelkezik – kezdte előadását Michl József polgármester azon a városfejlesztési témában tartott budapesti konferencián, ahová önkormányzati vezetőként felkérték előadónak. - Gondoljunk csak egykori vízimalmaira, vízzel működtetett fűrészüzemére, kallójára és az első magyar faaprítékkal üzemelő biomassza fűtőművére! – folytatta előadását, majd beszámolt róla, hogy az energiahatékonyság növelése és a decentralizált energiatermelés megvalósítása érdekében 2000-ben kisvárosi fenntartható energiagazdálkodási mintaprojekt indult el Tatán.

 

A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont NKft.a Hungexpo Zrt-vel közösen szervezett 2011. április 5-én konferenciát szervezett a Budapesti Vásárvárosban. A mintegy 60 ezer fős látogatottságú Construma-Ecotech-Hungarotherm kiállításaihoz kapcsoltan A fenntartható városfejlesztés kulcskérdései a 21. századi Magyarországon című előadással nyitották meg  a rendezvényt, amelyre meghívást kapott Michl József, tatai polgármester. A Városi, városrész energiagazdálkodás, klímavédelem, környezeti tervezés témájában felkért önkormányzati vezető nem utolsó sorban a tavaly elnyert Biodiverzitás (biológiai sokszínűség) fővárosa cím, illetve az intézményi energiaracionalizálási program okán került a szervezők érdeklődésének homlokterébe.

 

2008. májusában, Gödöllő és Nyíregyháza után harmadik magyar városként Tata is csatlakozott az Energia Városok Szövetségéhez, az Energie-Cités-hez. Ez az európai önkormányzati szövetség a helyi fenntartható energiagazdálkodás támogatására jött létre 1990-ben, mára Európa-szerte 30 országban több mint ezer várost képvisel. 2009. januárban Tata is aláírta a Covenant of Mayors - Polgármesterek Szövetségének csatlakozási dokumentumát, amelyben vállalta, hogy a saját területén legalább 20 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátást, fenntartható energiával kapcsolatos cselekvési terv végrehajtása révén, továbbá alapkibocsátási jegyzéket állít össze.

 

Elkészült a város mintaértékű energiakoncepciója, valamint a tatai klímastratégia, és elindult a távfűtési rendszer hatékonyságnövelő fejlesztése helyi villamos energiatermeléssel. Jelenleg az önkormányzat eredményes erőfeszítéseket tesz iskolái, óvodái és a lakosság energiafogyasztásának, energiaköltségeinek csökkentése érdekében. Hőszigetelést és fűtéskorszerűsítést támogat, és jelentősen növelni szeretné a megújuló energiák felhasználását.

 

- A tatai langyos vizű (18-22 celsius fokos) visszatérő források hőszivattyús hasznosítása révén a távhőfogyasztók energia költségei mellett az egyre dráguló gáz energia kiváltását is megoldhatjuk – hangsúlyozta Michl József. Egy “Gyermekbarát városban” nagyon fontosnak tartjuk az intézmények megtartását, környezetbarát fejlesztését, a tanulóifjúság bevonását, a lakóhelyi, intézményi közérzet javítását. Tata költségvetését évente közel 150 millió forinttal terheli meg az önkormányzathoz tartozó intézmények energiaellátása, és ha sikerül csökkenteni az épületek fűtési költségét, az áram és a vízszámláit, akkor az több millió forintos megtakarítást jelentene. Ehhez persze a középületek használóinak, azaz mindannyiunknak tennünk kell: figyelmet fordítva a csöpögő csapokra, az el nem oltott villanyokra, vagy a fűtésszabályozókra – zárta hétköznapi példákkal mondandóját a polgármester.