A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Munkaszüneti nappá tenné augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját Michl József polgármester

Önálló képviselői indítványként javasolta Michl József tatai polgármester, a Parlament KDNP-frakciójában helyet foglaló országgyűlési képviselő, hogy augusztus 15-dike, a katolikus egyházban Nagyboldogasszony napjaként számon tartott ünnep hivatalosan is munkaszünet legyen hazánkban. A munkaszüneti napok a Munka Törvénykönyvében szerepelnek, ezek sorába kívánja emelni Michl József augusztus 15-dikét, az európai és a magyar hagyományokra hivatkozva.

 

Indoklásában a képviselő írásban kifejtette:"Augusztus 15-e ősi magyar elnevezése Nagyboldogasszony. Szűz Mária mennybevételét ünneplik Európa- és világszerte hívők milliói, számos európai államban munkaszüneti nap. A kommunista diktatúra éveiben eltörölt ünnepet már Szent István király is megülte, ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Krisztus szülőanyját Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek, hazánkat pedig Regnum Marianumnak. Államalapító királyunk 1038-ban e napon hunyt el. Az ünnep Magyarország történelmében, hagyományaiban, vallási életében betöltött szerepe miatt indokolt ismételten munkaszüneti nappá nyilvánítani. Úgy gondolom, hogy Nagyboldogasszony hivatalos ünneppé, munkaszüneti nappá tétele a nemzet egészének áldásává lehet."

 

- Régi adóságunk ezt az ünnepet is méltóképpen megtartani - fűzte hozzá Michl József képviselő az előterjesztéshez. - Húsz év alatt nem történt erre vonatkozó kezdeményezés, de most örömmel vettem, hogy többen is támogatásukkal szegődtek mellém, s augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját szívesen emelnék az ünnepek sorába. A munkaszünet megtiszteli a napot, a jeles alkalmat, amely ezáltal kiemelkedik a hétköznapok sorából.
A képviselő megértvén az ország gazdasági helyzetét, azt javasolta, hogy jövőre emelkedjék törvényerőre a kezdeményezés. Az idei költségvetési évet már nem érintené a plusz egy munkaszüneti nap hatása, ám gesztusként fontosnak tartaná az indítvány parlamenti megerősítését az idén. Amint ismert, a kereszténydemokrata frakció erősen szorgalmazza a vasárnapok valódi szabadnapként történő megtartását, s mérsékelné a pihenőnapi munkát. Különösen a vásárlásokat tartják rossz gyakorlatnak, említi meg Michl József.

 

- Nem lehet mindig mindent pusztán a pénz, az anyagiak oldaláról szemlélni â013 tért vissza a tradíció okán a jeles nap kiemelésére. - Szent István e napról külön is megemlékezett, s a Szűzanya oltalmába ajánlotta hazánkat. Az akkori nehéz időkben így tartotta helyesnek, más esélyt nem látott fennmaradásunkra. Az évszázadok alatt nagy népek csillaga áldozott le, országhatárok változtak meg, s bár számos csapást élt át a magyarság is, államiságunk, nemzetünk megmaradt. Történelmi feladatunk az évszázados hagyományt feléleszteni, s beépíteni életünkbe - zárta javaslatának részletes, személyes hangulatú indoklását.

 

 Munkaszüneti napjaink jelenleg: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25-26.