A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatai Patara 2011. május 20-22.

Negyedik alkalommal lobbannak fel az ostromlók tábortüzei a tatai vár alatt a Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon. Három napos időutazás 1597-be – ezt a különleges kalandot kínálja ez a rendezvény. A város török-kori életét, történelmi eseményeit idézi a színpompás eseménysorozat, amelyet a ZO-FI Rendezvényszervező Iroda indított útjára, szakmai és civil szervezetek, mindenekelőtt a helyi Pálffy Kompánia lelkes hagyományőrzőinek támogatásával.

 

A fesztivál a vár nagy ostromát játssza újra, amelyben egy korabeli találmány, a petárda – akkori nevén patara – játszotta a főszerepet. Faltörők, bajvívók idézik fel most a harcokat, tábordúlás, vízi ütközetek mutatják be a korabeli hadviselés kegyetlenségét. Eközben a várfalakon belül és kívül mindenki élheti egy kicsit a viharos múlt sokszor békésebb hétköznapjait, belekóstolva a reneszánsz világ ételeibe, italaiba, és persze megízlelve a kor divatját, muzsikáját is. A látványos hétvége Tata város kiemelt rendezvényei közé tartozik. Célja a hagyománytisztelet és értékteremtés, miközben olyan erényeket állít példaként, mint a bátorság, határozottság, hűség, céltudatosság és összefogás.

 

A különböző programok a festői Öreg-tó partjára támaszkodó vár és az ugyancsak vízre néző Eszterházy-kastély ősfákkal övezett környezetében zajlanak. A harcoló seregek felvonulása és mustrája, vízi és szárazföldi csatajelentek, hagyományőrző csoportok bemutatói, a főkapu elleni támadás újrajátszása, korabeli vásári bazár, katonazenekari találkozó, győzelmi mulatság Mészáros Árpád Zsolt vendégszereplésével, „Kivagyi” vitézi próba, illetve közművelődési és kiállítási programok (Homo Novus – Dinasztiák születése című vándorkiállítás, kibővülve az I. Nemzetközi Kádár, Bodnár és Pintér Találkozóhoz kapcsolódó kiállítással, valamint középkori hangszer és katonazenei történeti anyaggal, a tatai Shakespeare Színház és a tatabányai Bányász Táncegyüttes reneszánsz műsora) várják az érdeklődőket.

 

Reméljük, vendégeink között üdvözölhetjük, s meghívhatjuk egy török kávéra a Tatai Patarán!

 

Információ: Zombori Fivérek EC.

 

Hozák Attila Tel.: 06-20/589-9698

Részletes program: www.zo-fi.hu

E-mail: atus1153@zo-fi.hu