A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Pénzek, pályázatok - testületi határozatok

Rendkívüli ülésen döntöttek a képviselők határidős ügyekben május 18-án. Egyik téma sem először került terítékre, az önkormányzat működésének homlokterében álló intézmények és azok pénzügyi tevékenysége kívánt testületi határozatot ezúttal. A kórház, a távhőszolgáltatás, s a kötvénykibocsátással kapcsolatban foglaltak állást Tata képviselői.

 

Az Árpádházi Szent Erzsébet Kórház és Rendelőintézet igazgató-főorvosa pályázat benyújtásához kérte a működtető önkormányzat garanciáját. Dr. Laky Zoltán elmondta: az 50 millió forintos megcélzandó támogatásból műszert vásárolnának, s kardiológiai és pulmonológiai fejlesztésre fordítanák a pénzt. A tervekben szerepel energiatakarékos világítási korszerűsítés is a szív- és tüdőbetegségek rehabilitációjára szakosodó kórházi intézményben. A pályázat benyújtására rendelkezésre áll az önerő, a szükséges garanciát, amely az ötéves működtetést szavatolja, jóváhagyták a képviselők.

 

A Tatai Távhőszolgáltató Kft. 2010. évi beszámolóját elfogadta a testület a 26 millió forintos hiánnyal, az idei üzleti terv jóváhagyása előtt azonban kikötötte: legalább nullszaldós legyen a prognózis. A szolgáltató cég fejlesztése halaszthatatlan, az önkormányzat tízmilliókat áldoz a működtetésre, korszerűsítésre. Alternatív energia-felhasználással, faapríték tüzelésével csökkentik az egyre magasabb költségeket, ezért elismerést is kapott a város. A testületi ülésen felhatalmazták  Mihalovits András ügyvezető igazgatót és Nemes Sándor főmérnököt, hogy készítsenek pályázati tervet európai uniós forrás elnyeréséhez. Szakértők bevonásával vizsgálják, miként optimalizálhatnák a szolgáltatást. Michl József polgármestertől azt kérték a képviselők, hogy a végső pályázati előterjesztés a legkevésbé terhelje meg  az önkormányzati büdzsét. A pályázat irányulhat néhány százmillió forintra, de másfél milliárd forintig is elmehetnek a kérelemben. Az önrészhez az önkormányzat segítségére lesz szükség.

 

A város működésre nem vesz hitelt, ám a megkezdett fejlesztések érdekében kötvény kibocsátását kezdeményzte a polgármester. A képviselők elfogadták a javaslatot, s hét pénzintézetet kért fel az önkormányzat ajánlattételre. A rendkívüli testületi ülésen Michl József polgármester javaslatára az ajánlattételi kiírás meghosszabbítása mellett határoztak, mivel csak egy bank reagált a felkérésre. Michl József képviselőtársainak beszámolt róla, hogy a tatai ipari parkba jelentkezett egy nagybefektető, a tárgyalások előre haladottak. Egyelőre nem nyilvános az illető vállalkozás kiléte, de ha nyélbe ütik a megállapodást, többszáz munkahely teremtődik Tatán, s a város adóbevételei is nőnek általa.