A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Csendes várost szeretnénk, vagy pezsgő életet?

A címben szereplő kérdés minden városnak fejtörést okoz, amelyik vonzaná a turistákat, s élénk belvárosi hangulatot üdvözölne, különösen nyáron. A lakók, a dolgozók azonban pihenni szeretnének, s nekik is joguk van ehhez. A képviselő-testület a kettő kompromisszumával kíván rendeletet alkotni a témában, amelyről szót váltottak az önkormányzati ülésen. Több fontos napirend mellett megválasztották Tata jegyzőjét, dr. Kórósi Emőke személyében, aki 1995-től töltötte be az aljegyzői tisztet. A Bartók Béla Óvoda vezetői pályázatát is elbírálták: Gira Tamásné, a Kincseskert Óvoda eddigi vezetője igazgatja ezután az új épületben működő gyermekintézményt.

 

A csendrendeletnek is titulált tervezetben szabályozni kívánja az önkormányzat a szórakozóhelyek és a belváros éjszakai életét, amennyiben a kulturált magatartást preferálná. Kaszál József képviselő, a humán és ügyrendi bizottság elnöke a kiskorúak alkoholfogyasztását venné szigorúan, a rendbontást, a zajongást és a randalírozást pedig turistaszezonban sem tartja kívánatosnak. Ám a Tatán működő 135 vendéglátóipari egység mintegy tíz százaléka éjszaka is nyitva tart, többségükben zene is szól, e helyeken pezsgő életet, vidámságot, fiatalos dinamizmust teremtenének a tulajdonosok. Egyelőre első olvasatban tárgyalták a képviselők a tervezetet, rövidesen döntenek a végleges szabályokról.

 

Oktatás-nevelés kapcsán több előterjesztés is a képviselők elé került a 2011. május 25-iki ülésen. A Kálvária utcai Óvoda fenntartói jogáról lemondott az önkormányzat, amelyet átvett a Tatai Református Egyházközség. Református óvodaként várják a száz gyermeket ősztől az intézményben, ahol a kiosztott kérdőívre, mely szerint kívánja-e a család a változás miatt máshová íratni gyermekét, egyetlen (!) kérés érkezett. A kicsi elhelyezése a szülők egyetértésével megtörtént, számolt be róla Michl József polgármester. Tanulmányi ösztöndíjakról is határoztak a képviselők, a támogatást egy kikötéssel kibővítve. Mostantól a humán bizottsághoz benyújtott tanuló pályázatokban kérik a legalább 4,2 tanulmányi előmenetelt, valamint hogy valamely tatához kapcsolódó tevékenységet - tanulmányt, fotózást, kutatást stb. - is tartalmazzon a kérelem. Havonta tíz diák nyerhet el fejenként 10 ezer forintos támogatást a városi költségvetésből.

 

Mivel Tata különösen sok védendő és műemlék építészeti értékkel büszkélkedhet, ezek megőrzése érdekében rendeletet alkotott az önkormányzat érdekükben. A Kiss Zsolt főépítész előterjesztésében benyújtott javaslatot elfogadták, ám Michl József kérte a tataiakat, hogy ha tudomásuk van a felsorolt védendő ingatlanokon kívül ismeretlen helyi építészeti értékre, azt feltétlenül jelezzék a városi főépítésznek! Dinga László önálló képviselői indítványát is egyhangúlag támogatta a testület, amely tisztelgő gesztust tesz a hős elődöknek. A Magyar Királyi Szent István 3. Gyalogezred tatatóvárosi II. zászlóaljának tiszteletére emlékoszlopot állítanak fel.