Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tiszta forrásból meríthettek a sokadalmi résztvevők

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Kenderke Néptáncegyesület a Tatai Sokadalmat, s most, a tavalyitól eltérően ismét az Angolparkba várták a közönséget. A népművészet hagyományait a nagyközönség elé táró rendezvényre sokan ellátogattak, hogy tiszta forrásból merítsenek.

 

A sokadalmat jónéhány évvel ezelőtt Kun Katalin álmodta meg, aki elmondta, egyre többen kíváncsiak a háromnapos rendezvényre, s még külföldről is jönnek. A sokadalmi menet mindig a református templomból indul a Kossuth téren át egészen az Angolkertig a város legszebb részein átkígyózó menettánccal és gólyalábas attrakciókkal. A kínálat óriási: mesterség bemutatók, gyermekprogramok, játszóműhelyek és a kézműves vásár együttes megjelenése, párhuzamos eseményei a gasztronómiai különlegességek tárházával bővülve kicsiknek és nagyoknak, családoknak nyújt szórakozási, pihenési lehetőséget.

 

A kastélyszínpadon Michl József országgyűlési képviselő, polgármester mondott megnyitó beszédet. Elmondta, hogy a sokadalom szó igen régi múltra tekinthet vissza: az egykori vásározókra utal. Ők manapság is megtalálhatók itt, közreműködnek a magyar népi kultúra hagyományainak megőrzésében. Kézműves portékáikkal a tatai értelmi fogyatékosok napközi otthona is megjelent. Színes kosarakat, szőnyegeket készítettek Kupi Judit szociális gondozó segítségével. A szórakozni vágyók is megtalálták számításukat: többek között Écsi Gyöngyi felvidéki mesemondó, Berecz András Kossuth-díjas énekes-mesemondó, Gryllus Vilmos és a Makám zenekar aratott nagy sikert. A Kenderke Iskola növendékei is felléptek, sőt a tata óvodák néptáncosai is.

 

Az időjárás csak néha-néha tréfálta meg a sokadalmi résztvevőket egy kis esővel, többnyire kellemes kora nyári napsütésben élvezhették a programot.