Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Biztonsággal kerekezhetünk majd Tatabánya és Tata között a kerékpárúton

Ünnepélyes keretek között írták alá a tatai polgármesteri hivatalban a TATABÁNYA – VÉRTESSZŐLŐS – TATA településeket összekötő közlekedési célú kerékpárút, közismert nevén az Által-ér völgyi kerékpárút támogatási szerződését. A rendezvényen részt vett dr. Völner Pál infrastrukturális területért felelős államtitkár is.

 

 

A projekt megvalósítására Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, Vértesszőlős Község Önkormányzata, Tata Város Önkormányzata, valamint a Komárom – Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége konzorciumi összefogással, közösen nyújtott be pályázatot az Által-ér völgyében elhaladó kerékpárút megvalósítása céljából. A pályázatot a Happy Bike Kft. készítette el.

 

A konzorciumot a támogatási szerződés aláírásakor Tata Város Önkormányzata képviselte. Michl József, Tata polgármestere az ünnepélyes aláírást megelőzően beszélt az Által-ér-völgyi kerékpárút jelentőségéről, az érintett három település példa értékű összefogásáról.

 

– Nem szabad elfeledkezni a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége úttörő munkájáról sem, hiszen ez a civil szervezet volt a kerékpárút létesítésének ötletgazdája, mondhatni dédelgetője. Ennek a szervezetnek Horváthy Lóránt, városunk alpolgármestere az elnöke.

 

A pályázatot a Közlekedési Operatív Program Irányító Hatóságának vezetője támogatásra érdemesnek ítélte. A támogatásban részesített pályázat keretében beállított összes elszámolható költség 100%-os támogatásban részesül. A pályázat előkészítésével egy időben megkezdődtek a kerékpárút építésével érintett ingatlanok tulajdon viszonyának rendezése is.

 

A konzorcium nevében a támogatási szerződést Michl József és dr. Vér Iván, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. vezérigazgató írta alá.

 

 

A kerékpárút kiépítését indokolja, hogy az 1. számú főút, - mely a térség legjelentősebb forgalmát bonyolító útvonal a három település között – erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra, az út műszaki átalakítása nem megoldható a szűk keresztmetszeti lehetőségek és a többszörös hídátívelések miatt. A balesetveszély ellenére azonban a kerékpáros-forgalom igen jelentős. A projekt átfogó célja a régió fejlődésének elősegítése, az érintett lakosság életkörülményeinek javítása, hosszú távú célja a települések közötti gépjármű-forgalom csökkentésével a környezet védelme. Az Által-ér völgyi kerékpárút kialakítása növeli a közlekedés biztonságát és lehetőséget teremt a hivatásforgalmi kerékpározás elterjedéséhez Tata – Vértesszőlős – Tatabánya települések között.

 

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere kiemelte, hogy nagy szüksége van a három település lakóinak erre a kerékpárútra, hiszen a közlekedési funkció mellett a turizmus fellendülését is elősegíti a térségben.

Dr. Nagy Sándor, Vértesszőlős első embere annak is örül, hogy reményei szerint a napi 16-18 ezerre tehető átmenő autós forgalom alaposan lecsökkenhet a községben a kerékpárút megépítésével csillagszerűen csatlakoznak majd az Által-ér-völgyi kerékpárútra a környező települések.

 

Dr. Völner Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium infrastrukturális felelős államtitkára felelevenítette, hogy 2009-ben demonstrációs kerékpáros felvonulást szerveztek 200 diák részvételével Tatáról Komáromba, amely felhívta a figyelmet a kerékpárutak fontosságára. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közlekedés és a sportcél mellett a turisztikára is jó hatással lesz az új kerékpárút, amely csatlakozhat majd a tervezett Duna-menti kerékpárútra.

 

A projekt összköltsége 479 486 050 Ft, melyből a támogatási konstrukció keretében 444 520 057 Ft a támogatás. Az el nem számolható költségek 34 965 993 Ft, amely Tata Város Önkormányzatát terheli. Ezen keretek között kerül kiépítésre a tatai belterületi kerékpárút szakasz, amely a pályázat keretei között nem támogatott beruházás. A projekt keretében 6,8 km hosszú, 2,7 m széles kétirányú kerékpárút épül, mely az előzetes felmérések alapján naponta körülbelül 2200 fő kerékpáros forgalmat bonyolít a települések között.

 

A kerékpárúthoz pihenőhely, illetve kerékpártároló is készül. A kerékpárút kezdő szelvénye a Tatabánya, 8135. sz. közút (Rákóczi u.) - Lapatári út körforgalmi csomópontnál a meglévő kerékpáros átvezetésnél található. A kerékpárút a Tatabánya, Vértesszőlős és Tata külterületén haladva jut el Tata belterületére a Fáklya utcáig. A kerékpárút nagyrészt az Általér bal majd a jobb partján halad, és önálló vonalvezetéssel éri el a végszelvényt. A Vértesszőlősi vasútállomáshoz egy 366,90 fm hosszú bekötőág épül ki.

 

A létesítményt a három település önkormányzatai együttesen tartják karban, ennek költségét saját költségvetésükből biztosítják. A projekt megvalósítása 2012. tavaszán megkezdődhet. A projekt várható zárása: 2012. év vége.