Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Díszpolgári címet adományozott az önkormányzat a búcsúmisén Kótai Lászlónak

A tatai Szent kereszt templom esperes-plébánosa tizennyolc évig szolgálta egyházközségét, ahonnan most távozik. Kótai László búcsúmiséjét tartotta július 17-én, vasárnap a zsúfolásig megtelt istenházában, amelyen az önkormányzat képviselő-testületének tagjai is megjelentek. A távozó esperesnek Michl József polgármester az oltár előtt nyújtotta át a város díszpolgári címét, köszönet és útravaló gyanánt. A könnyeivel küszködő pap rövid prédikációt tartott csupán, helyette imádsággal kérte a Mindenhatót, hogy áldja meg a várost, annak lakóit, s tegye könnyebbé mindnyájunk életét. A megtisztelő díszpolgári címet és az egyházközség ünnepi ajándék-palástját hálás szívvel köszönte meg, mindkettő jelképesen is úticsomagját gazdagítja.

 

Kótai Lászlót közel kétévtizedes tatai szolgálatáért, amellyel nagyon sokat tett az itt élők lelki gondozásáért, a közösség építéséért, valamint az értékmegőrző tevékenységéért ismeri el Tata a díszpolgári címmel - olvasható az önkormányzati határozatban. Michl József elmondta köszöntőjében: az esperes-plébános alig két évvel a rendszerváltás után érkezett a városba, a Szent Kereszt plébánia egyházközösségébe. A nehéz éveken át kitartóak kicsiny, erős magja volt csupán segítségére, velük együtt sokszorozta meg Kótai atya a templomba járók, a közösségbe be- és visszacsatlakozók számát. Az atya áldozatos munkájának köszönhetően megújult a Szent kereszt templom tetőszerkezete, tornyai, a Kálvária kápolna, s a barokk plébánia. Az óriási templom a legnagyobb ünnepeken kívül szinte kongott az ürességtől, ma pedig megtöltik a padokat a hívek - közöttük sok gyermek és fiatal!

 

A tatai díszpolgár lelkipásztor Kótai László Sopronban született, a győri szemináriumban végzett, 1977-ben szentelték pappá. Szolgált Árpáson, Győrött, Fertőszentmiklóson, s 1993. szeptemberében érkezett tatára. Több iskolában végzett hitoktatást, támogatta és segítette a városban dolgozó előadóművészek és művészeti csoportok megjelenését a templom falai között. A város környékén és a kistérségben is hirdette az Úr igéjét, tábori lelkészként vállalt megbízatást a tatai katonai laktanyában. 1997-ben szentelte esperes-plébánossá a győri egyházmegye püspöke. A városban töltött tizennyolc év alatt számos újítást vezetett be: megreformálta szertartásrendet, pályakezdő papnövendékek útját egyengette, közösségi termet épített önkéntesek, adományozók segítségével. Nagy szakmai elhivatottságával állt Tata város szolgálatában - hangsúlyozta Michl József köszöntőjében.