A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A kaptárlopások miatt fordult a miniszterhez Michl József

A méheket nem lehet azonosítani, ám a kaptárakat igen! Már az is egy lépés lehetne az utóbbi években egyre inkább elharapózott méhcsalád-tolvajlások ellen. Michl József a Komárom-Esztergom megyei méhészek kérésére tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel Budapesten, a tárcánál. A megbeszélésen a tatai polgármester-országgyűlési képviselőt elkísérte dr. Frivaldszky Gáspár aljegyző, valamint Simonné Venter Éva és Simon József méhészek. A szakmai tanácskozáson kifejtette véleményét dr. Kardeván Endre, országos főállatorvos és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

 

Michl József, országgyűlési képviselő és Bross Péter elnök a méhészek azon kérését tolmácsolta Fazekas Sándor miniszternek, hogy a méhlopások nagy száma és szervezett formája miatt szükség lenne a kaptárakat egyedi azonosítóval ellátni. A miniszter ígéretet tett arra, hogy az ezt szabályozó miniszteri rendeletet hamarosan alá fogja írni. Hozzátette: a Belügyminisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a méhészek képviselőit szakmai konzultációra hívja hamarosan annak érdekében, hogy a méhlopások elleni küzdelmet a lehető leghatékonyabban fel tudják venni. A konzultációt negyedévente, félévente, vagy szükség esetén azonnali hatállyal is összehívják, amennyiben a helyzet azt úgy diktálja, nyomatékosította az agrárminiszter.

 

A környei Simon család esete bejárta az országos sajtót: 2008-ban hatvan méhcsaládjukat lopták el, amelyek többségét Simon József megtalálta, s hazahozta. Ellene indítottak mégis eljárást a "visszavétel" miatt, vádlottként idézték meg őket a bíróságra. Emiatt tavaly szeptemberben kétezer méhész jelent meg Tatabányán, táblákkal, transzparensekkel tüntetvén Simonék mellett, s szigorú rendőri fellépést kértek a méh- és kaptártolvajok ellen. Michl Józsefhez nyújtották be petíciójukat a törvényhozás felé, a méhészek nagyobb jogvédelme érdekében.

 

A komoly, megalapozott méhészet fenntartása és működtetése rengeteg munkával jár, a méz értékesítése sem egyszerű. Ám aki ellopja a termelő rovarcsaládokat, az nagy haszonra tesz szert, a meglopott tulajdonos pedig óriási kárt szenved el. A méhek nem felismerhetőek, hogy honnan származnak, de a kaptárak jelölése nyomra vezetheti a rendőrséget. Új kaptárakba telepíteni ugyanis nem lehet egy-kettőre a szorgos rovarokat, a tolvaj tehát megtartja eredeti "házukat", amely hivatalos azonosító alapján felismerhető és bizonyító erejű lehet.