Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Festmények és versek a Hotel Kristályban

Az ország legrégebben szállodaként működő szállodájában, a gyönyörű Kristály Hotelben gyakran kiállításokkal teszik még különlegesebbé a lenyűgöző környezet. A minap a tatai Sulyok Teréz festőművész képeiből nyílt tárlaton az erdélyi Szovátáról érkezett Molnos Ferenc köteteivel is bemutatkozott, az esős délutánt irodalmi hangulattal töltve. A legendás szálló oly régi, hogy 1776-ban a földszintes épületet már Fellner Jakab tervei alapján bővítették, akkor húzták rá az emeletet. Többszöri rekonstrukció nyomán őrizte meg külső szépségét, s nyerte el a mai igényeknek megfelelő kényelmét a patinás hotel impozáns barokk udvarával, a tóváros szívében. Az augusztus 5-iki eseményen e miliőben nézhettek képeket és hallgathattak verseket a vendégek. A képek maradtak, s továbbra is megtekinthetők.

 

Sulyok Teréz kilenc éve szervez képzőművészeti tábort gyerekeknek Tatán, ahová ötödik esztendeje aérkeznek az erdélyi testvértelepülésről, Szovátáról is vendégek. Molnos Ferenc kíséri el őket, aki maga is fest az írás mellett. Verseket, prózát ír, a tatai bemutatón Szüret és Micsoda nyár! című köteteit ajánlotta az olvasóknak. A Sóvidéki kisrégió híres városának, Szovátának helyhatósági képviselője is, magyarországi itt tartózkodását felhasználja arra, hogy folyamodjék a magyar állampolgárságért. Romániában sem nézik jó szemmel, ha valaki a kettős állampolgárságot kéri, ám Erdélyben annyi támadás nem éri a magyarokat, mint Szlovákiában. Molnos Ferenc bevallása szerint nem fél, úgy véli, az egyéni felelősségvállalás fontos része identitásunknak.

 

A kiállítás megnyitóján részt vett Michl József polgármester, köszöntötte az alkotókat. A helyszínt Popovics Kinga szervező választotta ki, mondta el Sulyok Teréz, aki szívesen viszi képeit az iskolákba, művelődési házakba, de számára is ajándék a patinás épület elegáns enteriőrje. A Hotel Kristály a 18. században Szarka Fogadóként várta az utazókat, az Eszterházyak idején ismert volt a korabeli színvonalas vendéglátásnak megfelelő szolgáltatásairól. A kocsikkal, lovakkal betérő poros utazók jó konyhát, szállást, a kocsisoknak, kísérőknek nyughelyet, a lovaknak istállót kaptak. A legutóbbi felújítás óta a mai igények kielégítésével várják a betérőket, akik gyönyörködhetnek a barokk és klasszicista részletekben, s élvezhetik az új szolgáltatásokat. A turistáknak, városnézőknek egy látogatópontnak érdemes lenne beiktatniuk Tata e szép épületének megtekintését.