Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Termek hűs homályán örök szépségek - fajanszok a tatai várban

Különleges tatai fajansztárgyak kiállítás megnyitójával kezdődött el a tizenkettedik esztendeje megrendezett Barokk Fesztivál. Az augusztus 21-28-iki héten még számos kulturális csemegét kínálnak a rendezők a hangversenyektől kezdve a barokk divatbemutatóig. A Kuny Domokos Múzeum várbéli hűvös termeiben valódi kuriózummal szolgáltak: a hírneves, helyben készült fajansz edényekből a legszebbeket mutatták be a közönségnek. Michl József polgármester köszöntőjében a maradandó értékek iránti igény feletti örömét fejezte ki. E rendezvény a válságokon és értékkereső útvesztőkön át is megmaradt. A fesztivál zenei rangját évek óta Dezső Mariann, a Concerto Zeneiskola vezetője neve fémjelzi, a múzeum igazgatója, dr. Fülöp Éva Mária és munkatársai pedig igyekeznek mindig valami újdonsággal előrukkolni. A rendezvényt támogatja Kaszál József önkormányzati képviselő.

 

 

 

A Kuny Domokos Múzeum várbéli hűvös termeiben valódi csemegével szolgáltak: a hírneves, helyben készült fajansz edényekből a legszebbeket mutatták be a közönségnek. Michl József polgármester köszöntőjében a maradandó értékek iránti igény feletti örömét fejezte ki. E rendezvény a válságokon és értékkereső útvesztőkön át is megmaradt. A fesztivál zenei rangját évek óta Dezső Mariann, a Concerto Zeneiskola vezetője neve fémjelzi, a múzeum igazgatója, dr. Fülöp Éva Mária és munkatársai pedig igyekeznek mindig valami újdonsággal előrukkolni. A rendezvényt támogatja Kaszál József önkormányzati képviselő.

 

A fajanszkiállítás az Egy tatai keramikus a 18. században címet viseli, s Kövesdi Mónika művészettörténész Kuny Domokos életútját, s a gyönyörű iparművészeti termék történetét foglalta össze érdekesen. Az eredetileg elzász-lotharingiai Dominique Cuny családfő Holicsra költözött családjával, s a helyi fajansz manufaktúrában dolgozott, majd az Eszterházyak kérésére Tatán kamatoztatta tudását. Fia már magyarosan írta nevét, s örökre be is írta Tata históriájába azt az itteni kerámiákkal. A kiállításon a kétszáz esztendős márványozott étkészlet ma is tökéletes esztétikai látványt nyújt, de a tálak, csészék, kiöntők, sőt, a patikaedények is az igényes és időtálló szépség örökkévalóságáról mesélnek. A rákos tálak, a kecses, finom díszítésekkel különlegessé tett edények, a szellemes káposzta alakú, formájú és színű tálak a legkényesebb ízlésnek is megfelelnek.

 

A porcelánnal vetekedő anyagú, illetve azt helyettesítő fajansz mást és újat nyújtott látványában és használatában, mint drága „testvére”, s a vegyészek és kézművesek tehetségét, találékonyságát hirdeti. A kiállítás megnyitását követően a Freskó teremben koncertre hívták a közönséget. A Double C barokk duó muzsikált, majd Baranyay Piroska játszott barokk csellón, s Marianna Henrikkson csembaló játéka zárta az elegáns programot.