Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A Barokk fesztivált a zene vezérelte

A 12. Tatai Barokk Fesztivál emlékezetes marad a nemzetközi esemény látogatói számára. Naponta nemzetközileg ismert zenészek léptek fel a különböző helyszíneken, a zenei kurzus hallgatói pedig több előadásukkal is bizonyították rátermettségüket. A fesztivál öt művészeti műfajban kínált színvonalas programokat az érdeklődő művészetbarátoknak. Zene, képzőművészet, tánc, irodalom, színház volt a választék terítékén. A tíznapos esemény mindennapi velejárója a zene volt. A Szent Kereszt Templomban Fassang László Liszt-díjas orgonaművész, valamint a Robozné Schönfeld Zsuzsanna alpolgármester asszony vezette Egressy kórus adott „telt ház” előtt felejthetetlen hangversenyt. A nemzetközi zenei mesterkurzus tanítványait szinte minden nap hallhatta a hozzáértő közönség.

 

– Ezúttal is nagy volt az érdeklődés, a fesztivál minden napján sok nézőt vonzottak programjaink – mondta boldogan Dezső Marianna, a rendezvény főszervezője, akinek munkáját meglepően kis létszámú stáb segítette. Hajdú Zsófia, Kóta Béla és Kóta Gergely, így aztán nem véletlen, hogy a fesztivál végére alaposan elfáradtak. Felejthetetlen élménnyel gazdagodtak, akik a Kapucinus templomban meghallgatták Alföldy-Boruss Csilla orgona hangversenyét, de a Piarista kápolnában fellépő Esterházy énekegyüttes hangversenye is nagy sikert aratott.

 

– A Kuny Domokos Múzeumban Tatai kertek Európában címmel Sylvester Edina tájépítész, műemlékvédelmi szakmérnök előadása is üde színfoltja volt a fesztiválnak. Itt sok újdonságot megtudhatott a szép számú érdeklődő a város barokk-kori emlékeiről – mondta Hajdú Zsófia a nagy érdeklődéssel várt barokk jelmezverseny előtt, amelyet megtekintett a fesztivált támogató Kaszál József és Dinga László önkormányzati képviselő. A jelmezversenyt szeretik ugyan nézni a tataiak, ám elég kevés a helyi jelentkező, pedig most is igen értékes díjak találtak gazdára. A fővárosi Molnár Dániel vitte el a fődíjat a mohácsi Montskó Péter és a hétéves környei Bottyán Zsófia előtt.

– Azért el kell mondanom, hogy félig tatai vagyok. Mohácson dolgozom, ezért hol ott, hol Tatán élek, mert mindkét helyen van lakásom – vigasztalta Dezső Mariannt Montskó Péter, aki természetesen boldogan nézte meg a Tatai Shakespeare Színház, majd a Concerto-Menner barokk muzsikusainak és a dr. Menner Judit vezette Székesfehérvári Historikus Táncegyüttes bemutatóját. Dezső Mariann ismert művész, ő is zongora elé ült, és Thim Róbert énekessel mutatták meg tudásukat.

A Hotel Kristályban tartották a záró barokk vacsorát, amelyen a korhű és nagyon finom csülöktől és a báránypástétomtól kezdve a mangalicakolbászig lakmározhattak a vendégek. A vacsora jelentős támogatója az ausztriai Esterházy borászat volt, amely finom nedűkkel koronázta meg az estet.