Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tehetséges és intelligens fiatalok a nemzetközi zenei mesterkurzuson

A 12. Tatai Barokk fesztivál, a város egyik kiemelt jelentőségű eseményének a „szíve” a nemzetközi zenei mesterkurzus, amelyen az idén 13 nemzet 53 növendéke vett részt. Brazíliától Mexikóig és Európa szinte valamennyi országából jöttek tanulni a fiatal zenészek.

 

A minden igényt kielégítő Menner Bernát Zeneiskola volt tíz napon át a zenészek „főhadiszállása”, ahol nem akármilyen mesterek oktatták a fiatalokat. A magyar származású hegedűművész, Sebestyén Katalin (Belgium), a brüsszeli Conservatoire Royal de Musique tanszékvezető professzora és férje, a Magyarországon született Schiffer Ervin (Hollandia, Belgium), aki Európa egyik legkeresettebb brácsaművésze és zenepedagógusa.

Botvay László Kossuth- és Liszt-díjas csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és Baranyay László Liszt-díjas zongoraművész pátyolgatta még nagy szeretettel és hozzáértéssel a „diákokat”. – Évente van 8-10 magyar résztvevő, és nagy örömünkre az idén először egy tatai brácsista kislány, Lak Noémi is részt vett a nemzetközi képzésen. Ügyes és nagyon tehetséges, aki még sokra viheti.

Az itt diákoskodó fiatal magyar muzsikusoknak rengeteget segítettek a művész tanárok, hogy tanulmányaikat a minden ifjú zenész számára „kánaánnak tekinthető” brüsszeli zenei egyetemen folytathassák – emelte ki a rendező Tatai Concerto Zeneiskola vezetője, Dezső Marianna zongoraművész, a nemzetközi kurzus igazgatója. Schiffer Ervin nagyon elégedett volt a kurzus színvonalával. Elmondta, hogy ezek a fiatalok rövidesen meghatározó zenészek lesznek, most már minden tőlük függ. Felesége, Sebestyén Katalin ugyanezen a véleményen volt, és nem felejtette el megköszönni a tataiak határtalan szeretetét, amivel körülvették őket. A kurzus napjai úgy teltek el, jöttek az ismerős zenészek, az ismeretlen hódolók gratulálni, ugyanis Ervin és Katalin átvehette Michl József polgármestertől Szent István ünnepén Tata város díszpolgári címét.

– A kurzus növendékekről csak annyit mondhatok, nemcsak tehetségesek, de nagyon intelligens fiatalok is. Udvariasak, jól neveltek, és számukra az jelenti a boldogságot, ha tanulhatnak, elleshetik a zenei tudomány kulisszatitkait a kiváló oktató művészektől – sommázta véleményét Tóka Szabolcs zongoraművész, a Menner Bernát Zeneiskola igazgatója.

 

A kurzus résztvevői a Tatai Barokk Fesztivál aktív résztvevői voltak a tanulás mellett. Több koncertet is adtak, jó volt hallani többek között Mézes Sándor, Miski Anett, Szentannai Ádám, Xavier Tortosa, Javier Montanana, Raul Arias, Romhányi Krisztina, Maria Casares és Lak Noémi kiváló előadását. Élmény volt ez a nemzetközi kurzus az érdeklődőknek is. – 2007-től minden nyáron megrendezzük neves hazai és külföldi muzsikus tanárok irányításával a zenei mesterkurzusunkat, amely mára már nagy nemzetközi hírnevet vívott ki magának. Előtte a svájci Morges városában húsz éven át tanulták a szóló hangszerek és a kamara muzsikálás mesterfogásait a világ minden tájáról érkező fiatal muzsikusok.

Megtisztelő, hogy immáron öt esztendeje Tatára figyel ilyenkor a világ zenét szerető közönsége – mondta búcsúzóul az óriási sikerű záró gálakoncert után Dezső Mariann.