A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Közös kistérségi ünnep - a menet a gólyafészektől indult

Naszályon, a hagyományos falunapok ünnepségébe illesztették a Tatai kistérségben végrehajtott felújítás befejezését szeptember 17-én. A Kistérségi Naszályi Napok mindig színvonalas eseményekkel örvendezteti meg a helybélieket és a vendégeket. Michl József tatai polgármester, kistérségi elnök, országgyűlési képviselő üdvözölte Maszlavér István polgármester ötletét, amely a család évében éppen a családok fontosságára helyezte a hangsúlyt. Előadásokkal, köszöntőkkel csatlakoztak a szombati jeles naphoz Czunyiné dr. Bertalan Judit, a KEM kormányhivatal vezetője, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna tatai alpolgármester Együtt a család címmel. Popovics György megyei közgyűlési elnök a Tatai kistérség példás együttműködését méltatta. Az Angyalffy Mátyás Általános Iskola energiatakarékos felújításának végső mozzanatával pedig lezárult a mintegy 400 millió forintos beruházási program.

 

Tavaly Tatán mintegy félmilliárd forintos energiatakarékos beruházást hajtottak végre, részben pályázati pénzből, részben önerőből. Az oktatási intézményeket, óvodákat, iskolákat korszerűsítették a hatékony működtetés és nem utolsósorban a kényelmes használat érdekében. A Tatai kistérség több települése ennek hatására döntött közös pályázat benyújtása mellett, amelyben végül mindenki nem vett részt, mivel jelentős önerőt is igényelt a vállalkozás. Az Összefogás az energiahatékonyság jegyében a Tatai kistérségben címet viselő pályázaton Tata, Baj, Kocs és Naszály nyert el 292 millió forint támogatást, a beruházás összköltsége 384 millió forint volt - a többit az önkormányzatok állták. Felújították a tatai polgármesteri hivatalt, a kistérségi idősek otthonát, a tatai Jázmin utcai utcai iskolát, a baji Szent István Általános Iskolát, a naszályi Angyalffy Mátyás Általános Iskolát, valamint a kocsi óvodát - energiatakarékossági szempontból. A projektet Mürkl Levente és Lakos Zsuzsanna, a tatai polgármesteri hivatal szakemberei vezényelték le.

 

A tizenkettedik esztendeje megrendezett Kistérségi Naszályi Napok fő attrakciója volt a szombati nap, amelyen nagyon sokat részt vettek. A délelőtti előadásokat és beszédeket követően motorosok, oldtimer autósok, városnéző panoráma busz, traktorok vonultak a sok gyalogossal, gyerekekkel, felnőttekkel a falu gólyafészkéhez, hogy onnan tartsanak az Angyalffy Általános Iskola felé. Az utcákon integettek az emberek, a szeptemberi nyár szinte túlzottan is kényeztette meleg napsugaraival a felvonulókat. Maszlavér István polgármester tősgyökeres naszályiként választotta a gólyafészket kiindulópontnak, ezzel is hangsúlyozván: a magyar falunak kell legyen jövője!

 

Vasárnap hagyományőrző rendezvények színesítették a hétvégét: tájjellegű kutyakiállítás, lovas és harcművészeti bemutatók, lovasviadal, kézműves vásár, s persze sportversenyek. Délután a református gyülekezeti ház ünnepélyes átadására került sor.  Az idei Naszályért Díjat Szöllősi Dániel nyugalmazott műszaki tanár, horgász, vadász kapta közéleti tevékenységéért. A díjat Popovics György megyei közgyűlési elnök és Maszlavér Istfván polgármester nyújtotta át a köztiszteletnek örvendő kitüntetettnek.