Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Várják a pályázatokat a panel programra

- nagyobb hangsúlyt kap az energia megtakarítás

Az Új Magyarország Lakás Felújítási Program elnevezéssel ismét meghirdetésre került a korábbi Panel Program megújult és kibővített elemekkel. A pályázati feltételekről Horváthy Lóránt alpolgármesterrel kérdeztük.

- Az Új Magyarország Lakás Felújítási Program három eleme érinti az önkormányzatot. Melyek ezek?
- Az első a már jól ismert Panel Program. Ebben a lakóépületek energiatakarékos felújítására ? hőszigetelésre, nyílászáró-cserére, épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére lehet pályázatokat benyújtani. A másik az Öko-program, melyben a távfűtött lakások fűtési rendszerének felújítására és egyedi szabályozására lehet pályázni. A harmadik a Nemzeti Energiatakarékossági Program, ahol az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakóingatlanok fűtési-energia megtakarítást eredményező felújítására van lehetőség. - Az idei pályázati kiírás változott a korábbiakhoz képest? - Igen változott, az egyik legjelentősebb az, hogy nagyobb hangsúlyt kap az energia megtakarítás. Változás, hogy a nyertes pályázóknak 5 éven keresztül jelentést kell adni az energia megtakarítás tekintetében. Ezt azt jelenti, hogy gáz, energia és fűtésszámlákkal kell igazolniuk a lakóknak, hogy a beruházás valóban energia megtakarítást jelentett. Az Öko programban a felújítási költségek 35%-át támogatja az állam. Lakásonként a támogatás maximuma 54.000 forint, az önkormányzat 15% vissza nem térítendő támogatást biztosít. Azoknak a lakóközösségeknek, akik pályáznak úgy próbálunk segíteni, hogy a beruházási költség rájuk eső részét megelőlegezzük. Kb. 1100 távfűtött lakásban nincs megoldva az épület, illetve a lakások egyedi hőfogyasztásának szabályozása, mérése. Szeretné az önkormányzat, hogy minden lakásba egységesen kerüljön fel költségosztó, hogy minden lépcsőház minden épület szabályozható legyen, hiszen csak így lesz hatékony a rendszer.
- A panel programnál hogyan alakul a támogatási rendszer?
- A program kiegészült azzal, hogy ezentúl a családi házas övezetben élők számára is lehetőség nyílik arra, hogy az állami pályázatban való részvétel mellet a városhoz is pályázzanak. Itt a pályázati részben nagyobb teret engedtünk a támogatásoknak, hiszen lakásonként 250.000 forintot lehet összességében megpályázni.
- Hol lehet érdeklődni a feltételekről? Meddig lehet beadni a pályázatokat?
- A pályázati kiírások és az adatlapok a honlapról letölthetők. A pályázatok folyamatosan nyújthatók be, a panelpályázatra június 30-áig, az energiakorszerűsítésre augusztus 1-jéig, a családi házakban élők pedig június 30-áig pályázhatnak.

A további részletekről a Tatai Tükör következő számában olvashatnak, ami április 25-én jelenik meg!