Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Éremgyűjtők ezévi programjai, Horthy-kiállítással

Megalakulásának 22. évébe lépett az Éremgyűjtők Tatai Szervezete. Az éremgyűjtők az elmúlt években országosan is egyedülálló és önkéntes feladatvállalással valósították meg a kitűzött céljaikat.

 

Az újszerű kezdeményezések megerősítették és elismertté tették működésüket. Az ezévi programjainkat is ennek megfelelően állítottuk össze. Továbbra is sorainkba várjuk azokat a gyűjtőket, akik még nem tagjai a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének.

 

Kiemelt rendezvénye lesz a szervezetnek, az 55 éve meghalt Horthy Miklós kormányzó tiszteletére az „ÉREMGYŰJTŐK GYŰJTEMÉNYEI A HORTHY-KORSZAKBÓL” –című kiállítás a tatai Vármúzeumban, amely májustól augusztusig lesz látható. 85 éve született BRÉM FERENC, tatabányai érem- és szobrászművész, ebből az alkalomból emlékkiállítást szervezünk október elején Tatán, a Helyőrségi Klub Kiállítótermében, a művész érmeiből és plakettjeiből.

 

Szeptember 29-én, szombaton délelőtt tartjuk a hagyományos ÉREMGYŰJTŐK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJÁT, a Helyőrségi Klub termeiben, ez a rendezvény a szervezetünk 22 éves működése alatt a 24. országos rendezvényünk. Az írásos dokumentumok szerint Tatán és környékén az éremgyűjtés, mintegy 235 éves múltra tekint vissza, hiszen Wáli István, dunaalmási tudós, prédikátor 1778-ban adta ki nyomtatásban a „Római imperátorok tüköre”–című könyvét, amelybe saját éremgyűjteményét másoltatta le. Tehát ez a könyv nemcsak numizmatikatörténeti munka, hanem egy korabeli éremgyűjtemény katalógusa is. De több híres és jelentős éremgyűjteménnyel rendelkező tatairól is tudunk, mint gróf Bajzáth György, Pokornyi László királyi aljárásbíró, Schüszler Albert és Tomik Bernardin piarista tanárok, Lossonczy Károly királyi gazdasági intéző, és Niklovits Károly postatiszt. De szép és folyamatosan bővülő éremgyűjteménye volt az 1900-ban létrehozott tatai Piarista Gimnáziumnak is. Ezért a tervein között szerepel, hogy ebben az évben is emléktáblát állítunk valamely híres tatai éremgyűjtő emlékére.

 

Az éremgyűjtők havonta kétszer, az első és harmadik kedden 17-18 óráig tartják összejövetelüket, a tatai bélyeggyűjtőkkel közösen a tatai tiszti klubban.

 

Vámosi László titkár