A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az országban egyedülálló Feszty-kiállítás nyílt Tatán

Az ógyallai születésű, ám tatai kötődéssel is rendelkező Feszty Árpád festményeiből nyílt kiállítás a Tatai Református Gimnáziumban. A XIX. század egyik legismertebb festőjének közel ötven alkotását mutatták be, mely Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, a képek zöme itt látható először.

A március 20-ig megtekinthető kiállításon láthatók azok a vázlatok is, melyeket Feszty az Ópusztaszeren látható ún. Feszty-körképhez, a Magyarok bejöveteléhez készített, közöttük a legelső olajvázlat Árpád fejedelemről. Több nagyméretű színes tanulmány és tárgyrészlet rajza, valamint az egyes jelenetek kicsinyített négyzethálós tusvázlata idézi fel az 1800 négyzetméteres panorámakép születését.

 

A Feszty-életmű egyik kevéssé ismert részét képezik azok az alkotások, melyekkel a művész illusztrátorként működött közre 1885-ben Rudolf koronaherceg "Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben" című könyvsorozatában, Munkácsy, Zichy Mihály és Benczúr Gyula mellett. A Nemzeti Galéria gyűjteményéből számos régi foglalkozást és tájrészletet megörökítő tusrajz látható a kiállításon.

 

A tárlatot Doc. Mgr. Adriana Récka, PhD, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem docense nyitotta meg, a képeket Kövesdi Mónika művészettörténész, a Kuny Domokos Múzeum munkatársa rendezte be, a szervezésben oroszlánrészt vállalt dr. Kálmán Attila a gimnázium örökös tiszteletbeli igazgatója.

 

A megnyitón Csikiné Feszty Zsuzsanna, Árpád testvérének unokája idézte fel a Feszty-testvérek történetét. Feszty Adolf és Gyula az Öreg-tó partján épített villát, ahol Árpád is gyakran vendégeskedett. Feszty Zsuzsanna érdekes anekdotákat is mesélt, melyekből Feszty Árpádot, az embert ismerhette meg a közönség. Elmondta továbbá, hogy a família egy része jelenleg is a Komáromhoz közeli Ógyallán lakik, a családi kúriában.

 

A falakon több tulajdonukban lévő kép is látható, köztük az egyik legkorábbi, a kúria belsejét ábrázoló és Feszty Árpád legutolsó, impresszionista jegyeket mutató alkotása, a lovranai kikötőben látott bárka képe, melyet a halála előtti napokban festett az Adria-parti szanatóriumban.

 

(MTI - Izsáki)