A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Gasztronómiai csodák a Farsang Kupán

A tizedik, jubileumi Farsang Kupán a gasztronómiai szakma képviselői varázslatos alkotásokkal kápráztatták el a közönséget és a zsűrit egyaránt. Az ünnepi alkalomra igazán kitett magáért mindenki: a cukrászok, pékek, szakácsok, felszolgálók, coctail-készítők és artisztikusok is. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen álomszép és egyben finom készítmények kerültek az asztalokra.

 

A rendezvényt tíz évvel ezelőtt Petrezselyem Antalné Venesz díjas, aranykoszorús, aranydiplomás mestercukrász álmodta meg, s mára az ország egyik legrangosabb fesztiváljává nőtte ki magát a Farsang Kupa.

A fővédnök Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tiszteletbeli elnöke volt.

 

A zsűri tagjai szakmák szerint:

Szakács:

- Pető István (MNGSZ Tiszteletbeli Elnöke, Schnitta Sámuel- és Venesz-díjas Mesterszakács)

- Kocsonya Kálmán (MNGSZ Szakács Alelnök, Venesz-díjas Mesterszakács)

- Tanács Attila (Mesterszakács, Világ és Olimpiai bajnok ételszobrász, az Ételszobrász suli alapítója)

- Magyar Szabolcs (Többszörös Világ és Olimpiai aranyérmes Mesterszakács) - Kocsis Tibor Sándor (Mesterszakács, aki a Régiónkból segítette a zsűri munkáját)

 

Cukrász:

- Szabó Pál (A Gasztronómia és a Fehérasztal Lovagrend nagykövete, Venesz-díjas háromszoros Mestercukrász)

- Wenczelné Vígh Maya (Venesz-díjas Mestercukrász, az ország karamell királynője)

- Rabóczky Jánosné (Venesz-díjas, Aranykoszorús Mestercukrász, a STOP Cukrászda tulajdonosa)

 

Felszolgáló:

- Kovács László (A Magyar Vendéglátó Ipartestület Elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa)

- Dózsa György (Schnitta Sámuel-díjas Éttermi Mester)

 

Pék:

- Harmati József (Aranyperec-díjas Pékmester, Sütő- és Édesipari Szaktanácsadó)

- Bálint Ferenc (Pékmester és Élelmiszeripari Technikus, a Bálint Pékség tulajdonosa)

 

Összesen 166-an indultak az idén, s az eredmények felülmúlták az összes eddigi Farsang Kupán látottakat. A kiállított munkák a nemzetközi elvárásokhoz igazodtak, minden évben egyre magasabb színvonalon készültek.

 

A fővédnök, Pető István elmondta, hogy a zsűri részére teszttányérok készültek, hogy az alkotások ízét is pontozni tudják. Nem ehető, nem természetes anyagok éppen ezért nem kerülhettek a készítményekbe.

Petrezselyem Antalné, a főrendező egész nap megállás nélkül dolgozott, hogy minden a legnagyobb rendben menjen, s ez sikerült is. - Úgy érzem, most nagyon kitett magáért mindenki, olyan látványos, esztétikus munkák születtek. Nem is tudom, jövőre mi lesz, lehet-e ezt még fokozni – kommentálta a fesztivált egy szabad pillanatában. A Farsang Kupa tehát óriási sikerrel zárult, olyan szakemberek részvételével, akik szakmájukat valóban hivatásnak tekintik. Köszönet jár ezért a szervezőknek, hiszen Tata város hírnevét ezzel is öregbítették.

 

Az eredmények a mellékletben olvashatók.