Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Ha nincs biztosítás, kivonják az autót a forgalomból

Sokan érdeklődtek hivatalunknál, vajon igaz-e a hír, miszerint ha valaki nem fizette be az autója kötelező felelősségbiztosítását, számíthat rá, hogy kivonják a gépjárművet a forgalomból. Utánajártunk, megkérdeztük dr. Kórósi Emőke jegyzőt a részletekről.

 

- A hír igaz – erősítette meg a jegyző asszony, s elmondta, hogy minden magyarországi telephelyű gépjármű üzemben tartója köteles – a mentesített gépjárművek kivételével – gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. A nyilvántartó negyedévenként összeveti a járműnyilvántartás és a kötvénynyilvántartás adatait és ellenőrzi a biztosítási szerződések érvényességét. Az érvényes szerződéssel nem rendelkező üzembentartókról listát készít, amelyet elektronikus úton megküld az üzembentartó lakóhelye (székhelye, telephelye) szerint illetékes okmányirodát működtető önkormányzat jegyzője részére. A jegyző a biztosító által megadott gépjárművek forgalomból történő kivonását köteles hivatalból elrendelni. A gépjármű ismételt forgalomba helyezésére csak a biztosítási díj befizetését követően kerülhet sor – emelte ki dr. Kórósi Emőke.

 

Sajnos néhány esetben a biztosítási kötvények nyilvántartása nem pontos, ezért előfordulhat, hogy olyan üzembentartó is határozatot kap gépjárművének forgalomból való kivonásáról, akinek valójában van érvényes felelősségbiztosítása. - Arra kérjük az ügyfeleket, hogy ilyen esetekben a határozat kézhezvételét követően mielőbb jelezzék a határozaton szereplő ügyintéző felé a biztosítás meglétét, és egyidejűleg a biztosítót is érdemes felkeresni a helyzet tisztázása érdekében. Az érvényes felelősségbiztosítás meglétének igazolását követően természetesen a gépjármű forgalomból történő kivonása tárgyában hozott hatósági határozat visszavonásra, illetőleg az eljárás megszüntetésre kerül – tájékoztatott dr. Kórósi Emőke.