A tatai Kőfaragó-ház kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként való rehabilitációja és a Kálvária-domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása

Tata Város Önkormányzata a 97/2016. (III.31.) Tata Kt. határozata alapján a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „A tatai Kőfaragó-ház kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként való rehabilitációja és a Kálvária-domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása” címmel.

A TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00005 jelű pályázatot 2017.04.12. napon kelt támogatási döntés alapján támogatásra érdemesnek ítélték.

 

A projekt időtartama:

  • Kezdőnapja:                                                   2017.06.01.
  • Fizikai befejezésének tervezett napja:            2022.11.30.

 

A projekt finanszírozása:

  • Támogatás:                                         486.731.163,- Ft
  • Projekt összköltsége:                          570.684.065,- Ft
  • Támogatási szerződés aláírása:           2017. június 9.

 

A projekt célja:

A „Kőfaragó-ház” rekonstrukciója és rehabilitációja hagyományőrző és innovatív fejlesztés, amely új távlatokat nyit mind a tatai, mind a kistérségi turizmus fejlődésében. A projekt célkitűzése egy egységes turisztikai célterület, látogatóközpont kialakítása, ahol interaktivitás és unikális elemek valósulnak meg. A látogatók szórakoztató, családbarát, akadálymentes környezetben ismerkedhetnek meg a tatai hagyományokkal és természeti értékekkel.

 

A projekt tartalma:

A fejlesztés keretein belül megvalósul a „Kőfaragó-ház” épületében helyet kapó látogatóközpont, interaktív kiállítótér és rendezvényhelyszín kialakítása, összhangban a Szent Iván hegyen lévő műemlékek funkcionális rehabilitációjával.

Kőfaragó-ház

Az épület rekonstrukciója során létrejön egy turisztikai információs pont, interaktív kézműves és kiállítóhely, gyakorlati bemutató és oktatási helyszín, valamint tanfolyamok szervezésére is alkalmas rendezvényhelyszín. A látogatók számára elérhetővé válik a tatai fazekasság történetéről szóló állandó kiállítás, fazekas műhely, kézműves kávépörkölő, kézműves serfőzde, zöldség és gyümölcsaszaló, amelyek a kistérségből történő termények beszállításával állítják elő a termékeket viszonylag kis tételben, de prémium minőségben. A tervezett látványüzemben a vendégek saját szemükkel győződhetnek meg a termékek helyben történő előállításáról, valamint lehetőség nyílik bizonyos értelemben a manufaktúrák működésében való részvételre is.

Kálvária-domb

A Szent Iván hegyen, Kálvária-dombon található műemlékek rehabilitációja magában foglalja a sötéttorony (Fellner-kilátó) funkcionális felújítását, a Golgota szoborcsoport állagmegóvó és funkcionális rehabilitációját, egy tematikus sétány kialakítását, valamint az egykori sziklasétány újbóli funkcióba helyezését.

A komplex fejlesztés eredményeként megvalósul az 1790-ben barokk stílusban épült Kőfaragó-ház teljes körű rekonstrukciója és a környezetében található műemléki, geológiai és természeti látványosságok és értékek megóvása és látogathatóvá tétele.

Letölthető dokumentumok