Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Alkmaar

- életerős város egy nagy régióban

"A győzelem Alkmaarban kezdődött". Ez a jelmondat Alkmaar történetének egyik legnevezetesebb eseményére utal: a spanyol megszállás alól való felszabadulásra 1573-ban. E gazdag és rangos múlt öröksége még ma is fellelhető a város központjában. A csatornák, melyeken jellegzetes felvonóhidak ívelnek át, a több mint 400 belvárosi műemlék, a csöndes udvarok, a házak régi homlokzata, a keskeny utcácskák, melyekben apró boltok sorakoznak - mind-mind a városközpont jellegzetes arculatának fontos összetevői. Nem véletlen, hogy Alkmaar a tizedik legkedveltebb város a holland vásárlók körében!

A történelem évszázadai Alkmaart igen vonzó várossá alakították. Sokféle lehetőség nyílik itt az otthonteremtésre, munkára és pihenésre. Erősségei Alkmaarnak a város határában fekvő karakteres lakóterületek és a vállalkozások számára kedvező környezet, melyben a szolgáltatások széles köre megtalálható. Az alkmaariak büszkék az "ő Canada terükre", arra a szép kialakítású térre, ahol öt nagy kulturális intézmény kapott helyet. Ezek a létesítmények a különféle kiállítások, a színház, a képzőművészetek, a zene, a könyvek és az új médiumok széles palettájáról nyújtanak kínálatot. A turistáknak is kedvelt úticélja Alkmaar. Természetesen elsősorban a pénteki sajtpiacnak köszönhetően, mely érdeklődők ezreit vonzza ide az egész világból, de azért is, mert a város mind a tengerparthoz, mind pedig a fővároshoz közel fekszik. Alkmaar tehát a sajt, a tengerpart és a kultúra városa!

Nagy régió
Alkmaar természeti környezete jellegzetes holland polder terület. A város közel fekszik egy nagy természetvédelmi területhez, melynek egyaránt részei a dűnék, az erdők, a tengerpart és a víz. Kevés olyan hely van Hollandiában, mely a természeti szépségek ilyen változatosságával büszkélkedhet.
Gazdasági szempontból is jó helyen fekszik és vonzó Alkmaar. Az Észak-holland tartomány északi részének a szívében található. Alkmaarban található a régió legnagyobb kórháza és egyetlen felsőoktatási intézménye.
Alkmaar ráadásul Amszterdamhoz és a Schiphol repülőtérhez is meglepően közel van. Érthető hát, hogy egyre több cég választja a várost székhelyéül.

A közeljövő
Az "életerős város egy nagy régióban" mottó jegyében kemény munka folyik annak érdekében, hogy a város erősségei még nagyobb hangsúlyt nyerjenek és a gyengeségeit felszámolják. Az önkormányzat erőfeszítései elsősorban az erős városközpont, a színes környezet és a modern gazdaság kialakítására irányulnak. Egy egész sor olyan projekt megvalósításán dolgoznak, mely Alkmaart még vonzóbb úticéllá teszi a közeljövőben.

 

Alkmaar testvérvárosai: Alkmaar polgármesteri hivatala:
   

Bath (Nagy Britannia)
Darmstadt (Németország)
Troyes
(Franciaország)
Tata (1985 óta)
lakosainak száma: kb. 94.000
távolsága
Tatától: kb. 1500 km

Gemeente Alkmaar
Breedstraat 50
1800 BC Alkmaar
Hollandia
E-mail:
post@alkmaar.nl

 

További információk Alkmaarról:

www.alkmaar.nl
www.alkmaarsezustersteden.nl
www.vvvalkmaar.nl
www.alkmaar750jaar.nl