Szövetségeink

Bevezető

Tata képviselete a város határain túl

Tata város vezetése mindig is fontosnak tartotta, hogy a települést érintő ügyekben hallassa hangját, állást foglaljon olyan kérdésekben – legyen akár politikai, gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, oktatási, ifjúsági, egészségügyi, turisztikai, fejlesztési stb. –, amelyek komoly hatással vannak a város életére.

 

Tatai Kistérségi Többcélú Társulás

A társulást 2004-ben hozta létre Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Tardos, Tata, Szomód és Vértestolna, hogy szorosabbra fűzze korábbi, 1996-ban megkötött területfejlesztési együttműködését. A társulásnak Tata lett a székhelye. A települések önkormányzatai abban egyeztek meg, hogy bizonyos területeken – az oktatás és nevelés, az egészségügyi ellátás, a család- és gyermekvédelem, a szociális ellátás, a közművelődési, közgyűjteményi tevékenység, a belső ellenőrzés, a területfejlesztés, az energetika, az adóvégrehajtás, a közhasznú foglalkoztatás, a közmunkaporgram és a kommunikáció területén – még hatékonyabban működnek együtt.

 

Által-ér Szövetség

Az 1994-ben alakult szövetség az egyik első vízgyűjtő köré szervezett magyarországi társulás. Az Által-ér mentén működő önkormányzatokat és vállalkozásokat tömörítő szervezet annak érdekében jött létre, hogy segítse a vízgyűjtő és az Öreg-tó megtisztítását, megújítását. A 48 tagszervezettel bíró társulásnak Tata Város Önkormányzata kezdetektől aktív, kezdeményező tagja, elnöke Michl József polgármester. Az elmúlt években tevékenységének középpontjában az Öreg-tó rehabilitáció második ütemének előkészítése, valamint a Gerecse Natúrpark fejlesztése állt, de közreműködött számos tanösvény és ökoturisztikai létesítmény létrejöttében is Komárom-Esztergom megye több pontján. Oroszlánrészt vállalt a Réti 8-as rekonstrukciójában, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy Tata elnyerte a Ramsari Város címet. Kezdetektől fogva főszervezője a Tatai Vadlúd Sokadalom fesztiválnak. 2015-ben „Komárom-Esztergom Megyéért” szakmai elismerésben részesült.

 

Tata és Környéke Turisztikai Egyesület

Tata és Környéke Turisztikai Egyesület 2009-ben jött létre, Tata Város Önkormányzata azóta tagja. Az Önkormányzat erre az akkor 40, ma már 80 tagot számláló civil szervezetre ruházta át a város turizmussal kapcsolatos szakmai feladatait Középtávú Együttműködési Megállapodás keretében. A város a feladatok ellátására évente működési támogatást is biztosít: a beszedett idegenforgalmi adó 50%-át, de maximum 25 millió forintot. A városnak komoly koordináló szerepe van abban, hogy az évek során a szervezet tovább bővült, például Bábolna és Kisbér térségére.

 

Neszmélyi Borút Egyesület

2013-ban alakult meg a Neszmélyi borvidéket felkaroló Neszmélyi Borút Egyesület, amelynek célja, hogy összefogja a szőlészeteket és borászatokat, népszerűsítse a neszmélyi borvidéket, elmélyítse a helyi borkultúrát. Az egyesületnek jelenleg negyven tagja van, ennek fele bortermelő. Tata Város Önkormányzata kezdetektől tagja a szervezetnek, amely rendezvényeivel, fórumaival, bemutatóival, lobbi tevékenységével törekszik fenntartani és előmozdítani a borvidék kulturális értékeit, hagyományait.

 

Kisvárosok Szövetsége (korábban Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége)

A szövetség 1990 novemberében alakult az önkormányzati választások után. Célja, hogy a politikai-érdekvédelmi tevékenység mellett szolgáltató funkciót is végezzen az önkormányzatok felé, amely leginkább jogi szolgáltatásokban valósul meg. Az elmúlt 18 évben részt vett minden jelentősebb, önkormányzatok életét érintő törvénytervezet, valamint az éves költségvetési törvények előkészítésében is. 2014-es tisztújító közgyűlésén Michl Józsefet, Tata város polgármesterét választották a szövetség egyik alelnökévé. 2018-ban a szövetség Kisvárosok Szövetségére változtatta nevét.

 

Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége

A Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége, olyan települések együttműködése, amelyek komolyan veszik a kerékpáros közlekedést, elszántak és tenni akarnak a kerékpárosok helyzetének javításáért megfelelő intézkedések bevezetésével és létesítmények kialakításával. Ezek megvalósításához szükséges források megszerzéséért összefognak és közös érdekeiket a legmagasabb szinten is képviselik.

 

Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

A társulás 2006-ban jött létre Közép-Duna vidéke térségének integrált szilárdhulladék-gazdálkodási feladatainak ellátása érdekében, amelyre külön pénzalapot is létrehoztak. Tata városa kezdetektől fogva tagja a 64 önkormányzat szövetségének.

 

Mária Út Egyesület

A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok és turistaút-hálózat, amely az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon. A Tatán is áthaladó zarándokút céljával, filozófiájával egyetértve Tata városa 2017-ben csatlakozott hozzá.

 

Magyar Fürdővárosok Szövetsége

A Magyar Fürdővárosok Szövetségét 1993-ban hozta létre tizennyolc, elsősorban kelet-magyarországi gyógyfürdővel rendelkező önkormányzat. Célja: együttműködés megteremtése a tagok között, települések társadalmi-gazdasági fejlesztésének elősegítése, a tagtelepüléseken működő fürdők műszaki adottságainak fejlesztése helyi és regionális szinten, a fürdőturizmus fejlesztésének elősegítése, valamint a tagok érdekképviseletének kialakítása, tagok érdekvédelmének ellátása.

 

Klímabarát Települések Szövetsége

A szövetség tagjai – helyi lehetőségeik, értékeik és korlátaik ismeretében – annak érdekében fogtak össze, hogy egymást segítve és egymásnak példát mutatva lokálisan vegyék ki részüket az éghajlatváltozást fokozó antropogén hatások globális visszaszorításában. Céljuk a fenntartható, a jövő generációk számára is élhető és szerethető környezet kialakítása.

 

Energiavárosok Szövetsége

Az Energia Városok Szövetsége európai önkormányzati szövetség, amely a helyi fenntartható energiagazdálkodás támogatására jött létre 1990-ben. A szervezet Európa-szerte 26 országban több mint 900 várost képvisel. Gödöllő és Nyíregyháza után harmadik magyar városként Tata is csatlakozott a szövetséghez.

 

Polgármesterek Szövetsége

A szövetség 2008-ban indult útjára Európában azzal a céllal, hogy egybegyűjtse azokat a helyi önkormányzatokat, amelyek önként vállalják, hogy megvalósítják, sőt túlszárnyalják az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit. Tata az első magyar városok között 2009 januárjában csatlakozott a szövetséghez, amelynek ma már 57 ország több mint hétezer helyi és regionális önkormányzata a tagja.

 

Pons Danubii EGTC

Tata városa kezdetektől tagja a Pons Danubii EGTC-nek (Európai Területi Együttműködési Csoportosulás), amely 2010 decemberében jött létre Michl József Tata város polgármesterének kezdeményezésére. A társulásnak négy magyarországi (Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány) és három szlovákiai (Észak-Komárom, Ógyalla, Gúta) önkormányzat a tagja, jelenleg Michl József tölti be az elnöki tisztséget. A csoportosulás hét város hozzávetőleg kétszázhetvenezer lakosának érdekeit képviseli. A Pons Danubii a 15. hivatalosan bejegyzett EGTC az Európai Unióban, célja a megkülönböztetésmentesség annak érdekében, hogy a helyi szereplők a határon belül és a határ túloldalán ugyanazon lehetőségekkel bírjanak. A Pons Danubii EGTC az elmúlt években számos projektet valósított meg különböző pályázatok keretében. Többek között elkészítette a Pons Danubii régió biciklis térképét és Komárom város QR kódos turisztikai térképét, regionális webtelevíziót indított, bicikliutat épített Komárom és Gúta között, továbbá egy kisebb kerékpárutat a Monostori erőd körül, támogatta a munkaerőpiacok határon átnyúló együttműködését, és infrastruktúrafejlesztést hajtott végre a komáromi és az ógyallai ipari parkban. A társulás jelenleg is több pályázat megvalósításán dolgozik. Többek között közreműködik a „CULTPLAY – Interaktív tematikus parkok létrehozása, a kulturális örökségek innovatív használata” c. projektben, melynek keretében kilenc településen (Szlovákiában Érsekújváron, Észak-Komáromban, Ógyallán, Gútán és Vágsellyén, Magyarországon Komáromban, Tatán, Oroszlányon és Kisbéren) CULTPLAY park épül annak érdekében, hogy a Duna mindkét oldalán bemutassák a kulturális örökséget. Tatán egy Malompark jön létre az Angolkertben a gútai vízimalom másával. A társulás 2017-ben nyert a „KOMBI – Határon átnyúló integrált kerékpáros kölcsönző rendszer” című pályázaton is, amelynek köszönhetően kilenc településen (Szlovákiában öt, Magyarországon négy), tizenhárom helyen lehet kerékpárt kölcsönözni. Tata is aktív részese ennek a projektnek, melynek köszönhetően két kerékpárkölcsönző épült, egyik az Új Kajakháznál a másik Güntner Aréna Városi Sportcsarnoknál, és még egyet terveznek az Interspar áruház mellett. Továbbá új parkoló épült az Építők parkjában is. A társulás a „TAPE – Munkahelyteremtő innovációs program” megvalósításán is dolgozik, amely a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítását és a munkavállalói mobilitást támogatja a régióban. Ebben a projektben részt vesz a TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és a Fogaskerékgyár Kft. is.

 

Európa Díjas Városok Szövetsége

2013-ban a strasbuorgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése – megosztva a németországi Altöttinggel – Tata városának ítélte az Európa Díjat. Ezt a rangos elismerést (mely tulajdonképpen egy négylépcsős kitüntetési rendszer legmagasabb lépcsőfoka) minden évben olyan települések nyerhetik el, amelyek a legaktívabbak az európai eszme előmozdítása terén. Az Európa Díj odaítéléséről szóló hivatalos sajtóközlemény így fogalmazott: „A Komárom-Esztergom megyében található Tata városa 9 testvérvárosával kiterjedt és változatos cserekapcsolati hálózatot hozott létre. A 2012-ben szervezett több mint 60 esemény számos olyan kulturális, sport és iskolai cserét tett lehetővé, amelyek Tatát az európai eszme helyi szintű előmozdításának modelljévé teszik Magyarország számára.” Az Európa Díj elnyerése által Tata városa tagja lett az Európa Díjas Városok Szövetségének, amely minden évben más díjazott városban tartja közgyűlését. Tata 2014-ben Törökország fővárosában, Ankarában vett részt első alkalommal a rendezvényen.

 

Ramsari Városok Szövetsége

2018-ban Ramsari Város címmel tüntették ki Tatát a vizes élőhelyek védelmében folytatott tevékenységéért a Ramsari Egyezményt aláíró országok részvételével zajló világkonferencián Dubajban. A 20. század közepén gyors romlásnak indultak az addig érintetlen vizes élőhelyek. 1971-ben a vízimadarak pusztulásáért aggódó tizennyolc ország képviselője nemzetközi egyezményt írt alá az iráni Ramsarban, hogy elősegítsék ezen élőhelyek megőrzését, és megalapozzák a védelmükhöz szükséges jogi és intézményi keretet. A Ramsari Egyezmény nemzetközi titkársága 2017-ben hirdette meg első alkalommal a „Wetland City” (Magyarországon „Ramsari Város” -ként jegyzett) pályázatot, amelyre Magyarország Tata városát akkreditálta a tatai Ramsari területek (elsősorban az Öreg-tó) megóvása, rehabilitációja, valamint a vizes élőhelyek turisztikai, oktatási és gazdálkodási hasznosításának jó gyakorlata miatt. 2018-ban tizennyolc városnak ítélték meg a Ramsari Város címet, köztük Tatának. A díj elnyerésével lett tagja városunk a Ramsari Városok Szövetségének.

 

Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa

Az Európa Tanács 1994-ben hozta létre tanácsadó szervként az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusát. A szervezet Európa régióinak és városainak véleményét jeleníti meg az Európa Tanácsban, fórumot teremt arra, hogy a helyi és regionális képviselők megvitathassák problémáikat, összevethessék tapasztalataikat és kifejezhessék véleményük