Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Pinczów

- történelmi kisváros festői környezetben

Pińczów járás a więtokrzyski vajdaság déli részén található, Kielcétől kb. 40 km-re. Pińczów a Ponidzie térségben fekszik. A járás 212 km2 területű. A 23 ezer lélekszámú város – csakúgy mint a legközelebbi települések – festői szépségű, geológiai szempontból számon tartott természetvédelmi területeken található. A Pińczów-tól délre fekvő völgy réteket, mezőket, tavakat és folyókat rejt. A várostól északra a Garbu Pińczowskiego nevű dombok húzódnak, melyek tengerszint feletti magassága nem haladja meg a 290 métert.

A festői Pińczów települést a reformáció idején alapították. A városi rangot 1428-ban kapta, birtokosa itt építette meg kastélyát.

Az egykor “szarmata Athén”-ként is emlegetett Pińczów-ban, mely a reformáció fontos központja volt, számos műemlék épület található. Ezek közül feltétlenül megemlítendő a ferencesek által alapított monostor ( egy Miasszonyunkat ábrázoló oltárképpel ), egy gótikus és barokk stílusban épült, a pálosok által alapított monostor, a “Wielopolski” nevezetű ház, mely Mirów városrészben épült a XVI. század fordulóján, valamint Lengyelország egyik legrégebbi zsinagógája, melyet a XVI. században emeltek.

Pińczów járás értékes és festői szépségű vidéken fekszik. Az egész járás természetvédelmi terület. Három park és öt természetvédelmi terület található itt. Flórájának és faunájának egyes egyedei csak itt fellelhetőek Lengyelországban. Különleges szépségű a kanyargós Nida folyó.

Napjainkban Pińczów közigazgatási, gazdasági és kulturális központ. Magas fokú infrastrukturális ellátottsága mind az itt élők mind pedig a befektetők számára fontos érték. Az idegenforgalom fejlesztése lehet a fejlődés és növekedés egyik lehetséges iránya a térségben – melyet a környéken található értékes tájra, nevezetességekre és Pińczów történelmi hagyományaira lehetne alapozni.

Fontos szempont lenne az is, hogy milyen egészséges ez a terület, a rendben tartott környezetnek és dús növényzetnek köszönhetően. Pińczów lakói tudatában vannak városuk természeti és építészeti értékeinek. A kanyargós folyású Nida valóságos horgászparadicsom. A Młodzawy-ban található 120 hektáros madárleső tóbirodalomban kormoránok, nyári ludak, fekete gólyák, szürke gémek, réti héják élnek. Nemrégiben szenzációs leletre bukkantak egy pińczówi kőbányában: egy 15 millió éves bálna csontvázára, melyet külön kiállításon mutatnak be az érdeklődőknek.

A városban és környékén számos különleges rekreációs lehetőség áll a pihenni vágyók rendelkezésére: lovaglás, repülő-tanfolyamok, siklóernyőzés, lovastúrázás, vagy kirándulás a "Ponidzie Express" nevű, keskeny nyomtávú vasúttal.

 

testvérvárosai: Tata ( 2004. óta )
lakosainak száma: kb. 23.000
távolsága Tatától: kb. 550 km
További információk Pińczów-ról: www.pinczow.com.pl
Pińczów polgármesteri hivatala: Urzšd Miejski
Ul. 3 Maja 10
28-400 Pińczów
Lengyelország
E-mail: alinapelka@pinczow.com.pl