16. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál – május 24-26.

Idén is bevetésre kész a patara. Az Esterházy-kastélyban május 17-én rendezték a 16. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatóját. A Honvédelmi Minisztérium és Tata Város Önkormányzata által támogatott háromnapos rendezvény 2024-ben is számos izgalmas programot kínál a látogatóknak május 24. és 26. között.

Hamarosan ismét korhű ruhákba öltözött hagyományőrökkel találkozhatunk az Öreg-tó partján, és elmerülhetünk a 16-17. század mindennapjaiban, kipróbálva a korabeli mesterségeket, megkóstolva az egykori ételeket, bepillantva a haditechnikai eszközök és csaták világába.  A Patara Fesztivál történelmi háttere változatlan: a tizenöt éves háborúban, amikor Tata négybástyás vára török kézen volt, komoly akadályt jelentett a dunántúli keresztény hadmozdulatok útjában. Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az ostromhoz szükséges csapatok hiányában, meglepetésszerű támadásra szánta el magát, melynek középpontjában egy akkor még új fegyver, a kapupetárda (patara) állt. A németalföldi háborúk során kifejlesztett eszköz első magyarországi alkalmazására 1597. május 23-án a tatai vár kapujánál került sor, s az ostromlóknak sikert hozott a találmány.

Zombori Mihály a ZOFI Rendezvényszervező Kft. vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: – Több, mint 500 hagyományőr érkezik a fesztiválra, összesen 17 ezer kilométert tesznek meg azért, hogy bemutatkozhassanak a közönségnek. A programok párhuzamosan zajlanak majd a vár körül, az Esterházy – kastélyban és a kastély parkjában. Több helyen lesznek a helyszíneken lelátók, a közönség három beléptetési ponton léphet majd a rendezvény területére, de a pénteki napon idén is ingyenesen látogathatóak a programok.

A fesztivál 2024-ben újra számos érdekes élményt kínál majd, többek között kiállításokat, lovasbemutatókat, török kávékóstoltatást, vetélkedőket, vásári forgatagot, gyermekprogramokat, táncházat és néptáncegyüttesek bemutatóit, a Pötörke évzáró műsorát, borudvart, török bazárt, zenekarokat, lovas és mesterségbemutatókat, a több, mint 20 állomáson átvezető Deák Patarát. A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár ebben az esztendőben ismét együttműködik a szervezőkkel, a hagyományos haditechnikai és járműbemutató mellett a fesztiválon a honvédség toborzó pontját is megtalálják az érdeklődők. A szombaton 15:00 órakor kezdődő Katonazenekari Fesztiválon a Kossuth téren négy helyőrségi zenekar szórakoztatja a közönséget, Tata ellett Szolnokról, Szentendréről és Debrecenből érkeznek hozzánk a zenekarok, s több, mint 100 katonazenész fog egyszerre muzsikálni a közös számok során. A Word of Tanks Hungary egy lövészeti kiképző szimulátort hoz el a háromnapos eseményre, amit ki lehet majd próbálni. Magyarország Kormánya Törökországgal együttműködve 2024-ben közös magyar-török kulturális évadot hirdetett, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából. Az évadra szervezett programokhoz a Patara is kapcsolódik. A Kuny Domokos Múzeum és kiállítóhelyei ingyenesen látogathatóak lesznek a fesztivál hétvégéjén, a Patarára szóló belépő felmutatásával. A tatai múzeum többek között csoportos tárlatvezetésekkel, tematikus sétákkal, interaktív mesével várja az érdeklődőket, valamint  a Magyar Természettudományi Múzeum „Élet és halál a török korban” című vándorkiállításával.

A hagyományőrök 2024-ben is hazánk és Európa számos pontjáról érkeznek hozzánk, közreműködésüknek köszönhetően különböző vízi és szárazföldi bemutatókat, csatákat láthatunk. Negyedi alkalommal szervezik meg a „Kis béka” íjászversenyt, a Magyar Faluban pedig mintegy 100 fővel várják a vendégeket, mesterségek bemutatójával, táncosokkal és zenészekkel, az ispotályok működésének bemutatásával, kézműves foglalkoztatóval, virtuspróbával, bábosokkal, csepűrágókkal.

A 16.  Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter.

További részletek, információk a fesztiválról:

https://tataipatara.hu/

https://www.facebook.com/TataiPatara

Részletes program:

https://tataipatara.hu/2024-majus-24-pentek/

https://tataipatara.hu/2024-majus-25-szombat/

https://tataipatara.hu/2024-majus-26-vasarnap/