„1956. októberében az emberi természet legszebb oldalát mutattuk meg a világnak…”

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében idén is megrendezték azt a hagyományos ünnepi felvonulást, mely az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tiszteleg a forradalom helyi eseményeinek emlékhelyeinél.

Az október 26-i felvonulás érintette dr. Némethi László emléktábláját a Református Gimnáziumnál, dr. Mészáros Gábor emléktábláját a Rákóczi utcán, a kommunista diktatúra áldozatainak emléktábláját a Hősök terén, az Öreg tó partján álló 1956-os kopjafát, a Kodály téren álló Hősök emlékművét, az Ady Endre utcai 1956-os emléktáblát a rendőrségnél, valamint a Baji úton található 1956-os emlékkövet.

A felvonulás utolsó állomása Bajon, az egykori laktanya előtti emlékkőnél volt, ahol Schunder Tibor, Baj község polgármestere mondott ünnepi beszédet, melyben így fogalmazott: – 1956. októberében az emberi természet legszebb oldalát mutattuk meg a világnak. Az ’56-os magyarok hitet adtak nekünk, hogy a legreménytelenebb helyzetből is van kiút. Példát mutattak bátorságból, önfeláldozásból és kitartásból.

Baj polgármestere a vértestolnai Szám Tibor személyes visszaemlékezése alapján elevenítette fel a baji laktanyánál lezajlott 1956-os októberi sortűz eseményeit, melyek nyomán nyolc fiatal a helyszínen életét vesztette. Schunder Tibor hozzátette: – A történetből számunkra egyértelműen kiderül, hogy az ország szinte minden szegletéből verbuválódott fiatalok példát mutattak. Készek voltak harcba indulni, meghalni a szabadságért. Mintát adtak becsületből, s hazaszeretetből. Közel 3000 magyar áldozata volt a harcoknak, sortüzeknek és a forradalom leverését követő megtorlásoknak, kivégzéseknek. Őróluk is emlékezünk ma. Több, mint három évtized kellett ahhoz, hogy az 1956-ban kivívott szabadságot visszaszerezzük, de a magyar szabadság vágyát, szellemét az 56-os forradalmárok szabadították ki… A mai, XXI. századi generáció dolga, hogy minden rendelkezésre álló békés eszközzel megtartsa Magyarország nemzeti önrendelkezését, szabadságát. Ebben szerepe van kormánynak, államnak, önkormányzatnak, felelős ellenzéknek, kis közösségeknek és az egyénnek is, ahogyan az 1956-os forradalomban is szerepe volt a magyar nemzet minden szintjének és alkotóelemének. Napjainkban talán ezt most még fontosabb hangsúlyozni.

Az október 26-i felvonuláson közreműködött a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekara Balázs Attila őrnagy vezetésével, a Tatai Versbarátok Köre és a Tatai Református Gimnázium diákjai.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezéssorozat utolsó programja november 4-én hétfőn, 18:00 órakor lesz a Piarista Rendház dísztermében, ahol a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekara ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából.