25 éves a Zsigmond Király Borlovagrend

Megalapításának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi találkozót a Zsigmond Király Borlovagrend Tatán, november 11-én. Az eseményre meghívást kaptak hazánk számos borrendjének képviselői is.

Az Ászár-Neszmélyi borvidék szőlőtermesztési és borászati hagyományainak továbbfejlesztése és új életre keltése volt a célja a Zsigmond Király Borlovagrend megalakulásának 1997-ben, egy baráti társaság kezdeményezésére. Prof. Dr. Kerekes Sándor nagymester a Tatai Várban mondott köszöntőjében úgy fogalmazott: – 25 évvel ezelőtt 11 elszánt férfi elhatározta, hogy megalakítja a Zsigmond Király Borlovagrendet, melynek székhelyéül Tatát választották. Az alapító atyák közül sajnos négyen már nincsenek köztünk, de az emléküket őrizve ünnepeljük meg az elmúlt negyedszázadot. Kerekes Sándor az eseményen elmondta, a rend alapításakor az egyik fő céljuk az volt, hogy térségünk bortermelőit együttműködésre bírják a versenyzés helyett, hiszen együtt, összefogva többre lehet vinni. A helyi borokról pedig nem szólni kell, hanem ízlelni kell őket, mérsékelten iszogatni és nagyra értékelni – mondta a nagymester.

A rend tagja a Magyar Borrendek Országos Szövetségének, a tatai eseményre 22 borlovagrend jelentkezett, nemcsak hazánkból, hanem határainkon túlról is érkeztek hozzánk borlovagok. Dr. Horváth József, Tata jegyzője, a rend tagjaként úgy nyilatkozott: – A Neszmélyi Borvidéknek valójában a földrajzi központja Tata, és igazából Tata városa tudja azt a központi szerepet betölteni, amely egységesíti a környékbeli települések borosgazdáit, termelőit. Tata törekszik erre a központi szerepre, és kötelességünk is megszervezni ezt úgy, hogy mindazt a turisztikai és marketing tudást, tapasztalatot, amit a városunk birtokol, ennek a borvidéknek a szolgálatába állítsuk.

A jubileumi ünnepség a bordámák és borlovagok felvonulásával kezdődött a várudvaron, a Tatai Vár lovagtermében pedig előadásokat hallhattak az ünnepélyes közgyűlés résztvevői. Ezt követően az Öreg-tó partján álló nagy platánfánál került sor borkóstolóra, majd a program az Esterházy-kastélyban folytatódott, ahol Michl József polgármester és dr. Horváth József jegyző vezette körbe a vendégeket. A találkozó közös ebéddel zárult a Hotel Gottwald éttermében.