Az 1945 telén elhurcolt áldozatokra emlékeztek Dunaszentmiklóson és Szomódon

A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás, a Szomódi Helytörténeti Egyesület és a Budapesti Erdőgazdaság Süttői Erdészete szervezésében emlékeztek a szovjetek által elhurcolt, és 1945. január 4-én Dunaszentmiklós közelében meggyilkolt áldozatokra február 25-én.
A kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezett esemény a dunaszentmiklósi emlékkeresztnél kezdődött, majd a szomódi temetőben folytatódott. A rendezvényen a 10 éve állított kettős kereszt történetét is felelevenítették, valamint bemutatták az újranyomtatott „Jégbefagyott sikoly” című könyvet.
Tata Város Önkormányzata és a Szomódi Helytörténeti Egyesület közös szervezésében 2019. február 26-án mutatták be Tatán a „Jégbefagyott sikoly – A szovjetek által elhurcolt és 1945 januárjában Dunaszentmiklós közelében meggyilkolt polgári áldozatok emlékezete” című helytörténeti kiadványt. A könyv egyrészt emléket állít azoknak a fiatal embereknek, akik egy kegyetlen és értelmetlen öldöklés áldozatául estek. Másrészt azt is bemutatja, hogy a szörnyű esemény és az elvesztett családtagok, jó ismerősök emlékezete hogyan rejtőzködött a szovjet megszállás évtizedei alatt és hogyan bukkant fel megint, amint megszűnt az elnyomás, és akadt valaki, aki utánajárjon a történteknek.