35 éves Tata és Gerlingen testvérvárosi kapcsolata

35 fős gerlingeni küldöttség érkezett Tatára. Testvérvárosi vendégeink május 19-én először a Városházára látogattak, ahol megemlékeztek arról is, hogy Tata és Gerlingen testvérvárosi kapcsolata idén már 35 éves.

35 fős gerlingeni küldöttség érkezett Tatára. Testvérvárosi vendégeink május 19-én először a Városházára látogattak, ahol megemlékeztek arról is, hogy Tata és Gerlingen testvérvárosi kapcsolata idén már 35 éves.

Gerlingen az ún. patronáló városa a II. világháborút követően Magyarországról kitelepített németeknek, ezért a város önkormányzata időről időre autóbuszos látogatást szervez a patronáló tanács tagjai számára hazánkba, hogy  megismerjék Magyarország különböző tájait. Mivel Gerlingen és Tata több, mint három évtizede ápol baráti kapcsolatot, ezért a kirándulások alkalmával mindig megszállnak Tatán, s hagyományosan legalább egy napot itt töltenek, valamint látogatást tesznek a Városházán is. A mostani csoportot Dirk Oestringer polgármester vezeti. A vendégek sorában többek között Tatára érkezett Joschi Ament, a Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn (LDU) elnöke, Georg Brenner korábbi polgármester, Horst Arzt korábbi önkormányzati képviselő és Erich Gscheidle egykori hivatalvezető, városunk kitüntetettjei.

A Városházán Michl József polgármester egy vetítettképes összefoglalóval mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt három és fél évtized során aktív szerepet vállaltak a testvérvárosok együttműködésében. A polgármester archív fényképek segítségével elevenítette fel a testvérvárosi megállapodás aláírásának pillanatait, majd köszönetet mondott a kapcsolatot életben tartó polgármestereknek, intézményi vezetőknek, munkatársaknak, sportolóknak, kitüntetetteknek és azoknak, akik sokat dolgoztak a két város közötti kapcsolatért, de sajnos már nem lehetnek velünk. Michl József Tata és Gerlingen barátságának jövőjével kapcsolatban úgy nyilatkozott: – Hosszú távon csak azok tudják ezt fenntartani, akik éltetik: barátságokon, intézmények közötti együttműködéseken, társadalmi és céges kapcsolatokon keresztül. Éppen ezért az a cél, hogy mindig legyenek olyanok, akik ezt a zászlót továbbviszik és ezt a köteléket ápolják, életben tartják a következő évtizedekben is. Köszöntő szavait követően Michl József polgármester Lévai Ádám grafikusművész alkotásával ajándékozta meg Gerlingen polgármesterét, a grafikán vadludak alakjai formálják meg a 35-ös számot.

Tata és Gerlingen testvérkapcsolata a rendszerváltás előtt született. Létrejöttében meghatározó szerepet játszott, hogy Gerlingen a patrónusa a II. világháború után Magyarországról elűzött és Baden-Württembergbe kitelepített németeknek. Az egykori hazában még fellelhető német hagyományok nyomában jutottak el Gerlingen akkori vezetői Tatára. A kapcsolatkötés előkészítésében a  városvezetők mellett kulcsszerepe volt dr. Szatmári Sarolta múzeumigazgatónak, emellett a két város sportolói szintén aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy a barátság megerősödhessen. A testvérvárosi megállapodást 1987. szeptember 18-án Tatán, a Városházán írta alá Albrecht Sellner polgármester, Dietrich Schönfelder polgármester-helyettes, Papp Sándor tanácselnök és dr. Nagy Sándor vb. titkár. Tata hivatalos testvérvárosi kapcsolatai közül a gerlingeni az egyik legintenzívebb. Az ide érkező testvérvárosi vendégek mintegy negyede gerlingeni, és a programokra kiutazó tataiak közül is minden negyedik-ötödik náluk vendégeskedik, a sokrétű kulturális, sport, idegenforgalmi, ifjúsági és szakmai rendezvényeknek, eseményeknek köszönhetően.

A Városházán tett látogatáson Dirk Oestringer polgármester, aki csupán pár hónapos volt a testvérvárosi megállapodás egykori aláírásakor, elmondta:- Nagy öröm és egyben nagy megtiszteltetés is számára, hogy a jövőben tovább viheti és koordinálhatja a két város közti kapcsolatot. Dirk Oestringer kiemelte:- Ezekben az időkben Európában különösképpen fontos az, hogy városok, közösségek között mély baráti szövetségek jöjjenek létre, és az összetartozás ilyen szép példái elterjedjenek.

A gerlingeni küldöttség május 19-én délelőtt sétát tett a Kossuth téren, ahol fellépett a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara valamint a Fazekas Iskola kórusa. Ezt követően vendégeink az Esterházy-kastélyba majd az Angolkertbe látogattak. Programjuk holnap egy zsámbéki kirándulással folytatódik, szombaton pedig többek között a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum meghívásának tesznek majd eleget.